Zakaj so Japonci tako zdravi? Držijo se 4 prehranskih pravil, ki jih lahko upošteva vsak

16. 5. 2024
Deli
Zakaj so Japonci tako zdravi? Držijo se 4 prehranskih pravil, ki jih lahko upošteva vsak (foto: Profimedia)
Profimedia

Katera so tista pravila, ki se jih držijo na Japonskem?

Prekomerna teža je eden od glavnih problematih sodobnega sveta, ki lahko pripelje do številnih zdravstvenih težav. Prekomerna teža je vse pogostejša tudi pri mlajših generacijah, zanimivo pa je, da pri nekaterih državah prevladuje bolj, kakor pri drugih.

Japonska izstopa kot država, kjer ima prekomerno težo manj otrok: medtem, ko ima Evropi 1 od 3 otrok prekomerno telesno težo (vir), se ocenjuje, da je na Japonskem predebel le 1 od 5 otrok. Ta impresiven dosežek se deloma pripisuje japonskemu pristopu k prehrani, ki se osredotoča na zdrave in hranilno bogate obroke.

Ne spreglejte:

Spoznajte filozofijo shokuiku

Na Japonskem med drugim vlada filozofija shokuiku - globoko ukoreninjena praksa, ki pomaga oblikovati zdrave navade, močno vpliva na zdravje japonskih otrok in pripomore k temu, da se Japonci tudi v odrasli dobi uvrščajo med najbolj zdrave populacije na svetu.

Izraz shokuiku izhaja iz japonskih besed za "rasti" in "jesti", vključuje pa aktivno učenje otrok o izvoru hrane, njenem vplivu na telo in um ter pravilni izbiri živil. Ta filozofija je postala ključni del japonske kulture in prispeva k zdravemu življenju japonskih otrok.

Starši na Japonskem upoštevajo 4 ključna pravila pri prehranjevanju svojih otrok, da zagotovijo njihovo zdravje:

1. Praksa shokuiku se začne že zelo zgodaj v otrokovem življenju. Njegova prehrana vključuje obroke, sestavljene iz riža, miso juhe, beljakovinskih živil in zelenjave. Otroke že od malih nog učijo o pomenu zdrave prehrane skozi aktivnosti, kot so nabiranje zelenjave za kosilo v vrtcih in učenje o kmetijah v osnovnih šolah.

2. Otroci imajo v okviru šolskih kosil ali malic na voljo hranilno bogate obroke, ki spodbujajo otroke, da poskusijo raznoliko hrano in o njej razpravljajo s svojimi vrstniki.

3. Na Japonskem obroke radi pripravljajo vnaprej, "po delih": vnaprej pripravijo denimo zelenjavo, hidratna živila, beljakovinska živila... Nato pa pripravljene komponente kombinirajo v smiselne obroke. Tako si olajšajo vsakodnevno kuhanje in omogočijo redno uživanje hranilno bogatih obrokov.

4. Sladke gazirane pijače so redko v uporabi: Japonci raje uživajo vodo ali čaj. Ti napitki hidrirajo in hkrati zagotavljajo koristne minerale in hranila.

Ta pristop k prehrani ne zagotavlja samo, da so japonski otroci zdravi, ampak jih tudi uči zdravih navad za prihodnost, zaradi česar se Japonci uvrščajo med najbolj zdrave populacije na svetu, poroča krstarica.com.

Vir: n1info.hr

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren