Vse o oljčnem olju

1. 6. 2010

Oljčno olje je v vašem telesu celo boljše kot razmazano vsepovsod po njem.

Po pravilniku o oljčnem olju velja, da mora znašati utežni delež prostih maščobnih kislin v ekstra deviških oljih manj kot 1 odstotek.

Ta delež oziroma kislinska stopnja mora biti tudi naveden na etiketi - in ne pozabite (velja za katerokoli olje): olja, ki imajo večjo vsebnost maščobnih kislin, so slabše kakovosti.

Hitro razjasnimo še, kaj pomeni deviško in ekstra deviško. Oljčna olja razvrščamo v štiri kategorije, od katerih ima lahko vsaka še podkategorije. V kategoriji deviških olj so tako štiri podkategorije, med katerimi je kakovostno najvišja ekstra deviška.

Ali se olje lahko uvrsti v to kategorijo ali ne, pa ne odločajo le rezultati kemijskih analiz, ampak tudi senzorična ocena. Barva olja ne vpliva na razvrstitev po kakovosti, saj je najbolj odvisna od sorte in časa obiranja, zato ocenjevalci dobijo olja v temnih kozarčkih.

Katero olje bi sami raje kupili, ekstra deviško rumene ali zelene barve? Večino ljudi zelena bolj prepriča o kakovosti in svežosti, zato nekateri proizvajalci dodajajo oljem zmlete liste.

Ekstra deviška oljčna olja imajo različne arome - od blagega vonja in sladkega okusa do pikantnega.

Najbolj so cenjena olja, ki imajo bogate sadežne arome, po vonju in okusu pa spominjajo na zdrave, sveže in ravno prav zrele olive, jabolka, artičoke, sveže mandlje, paradižnike in sveže pokošeno travo.

Pikantna olja imajo posebno veliko biofenolnih snovi (to so tiste, ki preprečujejo oksidacijo, tako v olju kot v našem telesu). Izurite si okus! Veliko ljudi namreč zamenjuje žarkost olja za svežo pikantnost.

Spoznajte še druge kategorije

Z deviškimi še nismo končali, saj ne smemo prezreti njihove očitne posebnosti - iz oliv so pridobljena izključno z mehanskimi postopki. Tako pridobljena olja, ki so v bistvu oljčni sok, so deviška, ker niso niti kemijsko niti toplotno obdelana in jim ni bilo nič dodano (aditivi).

Razumljivo je njihova cena visoka, v gonji za zaslužkom pa bi jim marsikateri pogoltnež z veseljem prilil cenejše olje. Tržni normativi so zato za oljčna olja zelo strogi.

Kar pomislite, za 10 do 14 litrov oljčnega olja vrhunske kakovosti je potrebno kar 100 kilogramov optimalno zrelih oliv!

Preostale tri kategorije oljčnega olja so naslednje:

- Rafinirano oljčno olje izgubi med rafiniranem skoraj vse snovi (različne vitamine, biofenole, aromatične snovi), ki so bile v olivi pred predelavo. V kakovosti se ne morejo kosati z dobrimi ekstra deviškimi, običajno pa s tem postopkom predelajo deviška olja, ki niso primerna za prehrano. Vzroki za to so največkrat neustrezno skladiščenje, olive slabše kakovosti in staranje.

- Oljčno olje je mešanica deviškega in rafiniranega oljčnega olja, vendar pa njuno razmerje ni opredeljeno. Večinoma ima večji delež rafinirano, deviškega je le toliko, da prispeva nekaj svežine.

- Olje iz oljčnih tropin pridobivajo s topili.

Iščete olje, na katerem piše, da je bilo hladno stiskano? Predelava takšnega olja je naravna, v celotnem postopku pa temperatura ne sme preseči človekove telesne temperature. Tako se ohranijo vse biološko aktivne snovi v olju, ki podaljšujejo njegovo obstojnost in pozitivno vplivajo na naš organizem.

Vendar pa napis "hladno stiskano" na etiketi še ne zagotavlja kakovosti, saj lahko hladno stiskajo tudi plesnive, črvive, prezrele olive, ki seveda ne dajo dobrega olja.

Hranite, kakor je treba

Neodprte steklenice skladiščite kot vino: na hladnem in v temi shrambe ali kleti. Tako se količina antioksidantov v olju v letu dni ne bo bistveno zmanjšala. Bogata aroma se ohrani približno eno leto do leto in pol. Seveda pa za vsak primer preverite tudi rok uporabnosti olja.

Tista, ki jim je rok že pretekel, so še vedno dobra za cvrtje, seveda pa nimajo več značilnosti vrhunskih. Ko steklenico odprete, zadrži oljčno olje svoje odlike približno dobre tri mesece, vendar pod pogojem, da je spravljeno na hladnem (med 12 in 15 °C), suhem in temnem. če niste velik porabnik oljčnega olja, ga raje kupite večkrat v manjših količinah.

Odmašite krvne žile

Rezultati raziskave, ki so jo izvedli na barcelonski univerzi, so pokazali, da se je odraslim, ki so v enem tednu vsak dan pospravili po grlu pet čajnih žličk oljčnega olja, znižal slabi holesterol LDL. Poleg tega je bilo zaradi večjih vsebnosti oljčnih antioksidantov v krvi tudi manj oksidacije holesterola LDL (oksidacijsko spremenjeni LDL povzroča aterosklerozo in zastoje srca).

Deviška dieta

Raziskovalci so v dveh ameriških bolnišnicah zbrali 101 debelega človeka, vendar ne zato, da bi zbijali šale na njihov račun. Polovici so predpisali dieto z malo maščobe (energijski delež maščob je znašal 20 odstotkov). Drugi, in kot se je kmalu izkazalo zadovoljnejši, polovici pa so dovolili zmerno količino maščob (energijski delež maščob je znašal 35 odstotkov), ki so jih vsak dan užili večinoma z oreščki in oljčnim oljem.

Ljudje v obeh skupinah so v grobem izgubili povprečno enako količino teže, vendar pa so novo pridobljeno težo veliko dlje obdržali tisti, ki so jedli več maščob, vendar pravih.

Endokrinolog dr. Marshall Goldberg svojim pacientom svetuje dve žlički ekstra deviškega oljčnega olja 20 minut pred obrokom. Tako se počutijo bolj site in pojedo manj. Pomočite svež hrustljav kruh v posodico z oljčnim oljem. Z dvema do tremi "potopi" boste pojedli priporočeni dve čajni žlički.

Podmažite škripajoče sklepe

"S prehrano, ki je bogata z oljčnim oljem, zmanjšate tveganje za nastanek revmatoidnega artritisa, " pravita skupini raziskovalcev s harvardske in atenske univerze. Pri ljudeh, ki so zaužili najmanj oljčnega olja, so ugotovili za dvainpolkrat večje tveganje za razvoj bolezni v primerjavi s tistimi, ki so ga pomalicali največ.

Pojdimo do dna

Britanske raziskave so pokazale, da ima oljčno olje varovalni učinek pred razvojem raka na črevesju ali danki. Povečana pojavnost teh dveh oblik raka je povezana s prehrano, ki je bogata z mesom.

Za prehrano, v kateri je veliko oljčnega olja, pa se je izkazalo prav nasprotno - manjša pojavnost teh oblik raka. Za varovalne učinke so zaslužni biofenoli z antioksidativno aktivnostjo in uravnotežena maščobnokislinska sestava. Ne smemo pa pozabiti še na eno vrsto pomembnih snovi v oljčnem olju - v maščobah topne vitamine A, D, E in K.

Olje je priporočljivo tudi v prehrani diabetikov. Zanj je značilno, da je lahko prebavljivo, pospešuje izločanje želodčnih sokov, vitamini, posebno vitamin E, pa se po njegovi zaslugi boljše absorbirajo. Naj vam izdamo še nekaj, s čimer se boste lahko postavili pred svojo izbranko. Oljčno olje je primerno tudi v prehrani dojenčkov, saj je njegova maščobnokislinska sestava zelo podobna tisti v materinem mleku.

Domače? Domače!

Stekleničk raznovrstnih proizvajalcev iz različnih, predvsem sredozemskih držav na policah naših večjih trgovin ne manjka, zato verjetno marsikdo porabi kar precej časa za izbiro. Preverite rok trajanja, ekstra deviškost, hladno stiskanje . . pa vas je še vedno strah, da boste domov odšli z mačkom v žaklju? !

Veste kaj, lahko se zanesete na domačo kakovost. Poiščite olje, ki nosi oznako "Oljčno olje slovenske Istre". Zahteve, ki jim mora zadostiti olje za pridobitev kontrolirane označbe porekla, so v nekaterih kakovostnih parametrih še strožje, kakor so za ekstra deviška olja po Pravilniku o oljčnem olju.

Poleg tega, da se za tovrstno olje zahtevajo kakovostni parametri, ki po svetu veljajo za vrhunska oljčna olja, mora biti območje pridelave in predelave v slovenski Istri, količina prijavljenega olja mora ustrezati prijavljenim oljčnikom, v ustreznem sortnem izboru mora vsaj 20 odstotkov zavzemati sorta istrska belica in tehnologija predelave mora biti vrhunska.

Slovenska Istra je namreč zaradi podnebja, sestave tal in izbire oljk posebno oljkarsko proizvodno območje, kar so pokazale tudi mnoge raziskave, ki tečejo v okviru Inštituta za sredozemsko kmetijstvo in oljkarstvo pri Znanstveno raziskovalnem središču Koper in izolskega LABS.

Če so zahteve izpolnjene, potem Društvo oljkarjev slovenske Istre dovoli uporabo označbe in olju podeli nalepko. Prva oljčna olja s tovrstno kontrolirano označbo porekla blaga so ustekleničili leta 2002.

Druge zabavne stvari, ki jih lahko počnete z oljčnim oljem

  • Preden orodje za vrtnarjenje spravite, ga namažite s tankim slojem oljčnega olja, saj preprečuje rjavenje.
  • Oljčno olje utiša cvileče tečaje omar in podmaže telovadno kolo vašega hrčka.
  • Oljčno olje je tudi odlično za masažo (in za kožo). Prikličite vašo strastno ljubico in se ji posvetite z razvajanjem.
  • V ljudski medicini so ga uporabljali za nego nohtov, urejanje prebave, že stoletja pa je znano, da koži in lasem daje sijaj in elastičnost.

Mojca Jamnik, Foto: Jim Franco, Aleksander Štokelj

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri