Iz bučk lahko pripravimo raznovrstne jedi in priloge, lahko postanejo tudi slastni zelenjavni špageti ali lazanja. Ali … marmelada!
Ja, prav ste prebrali – marmelada iz bučk. Iz prve roke - odlična je! In uporabna ter zelo lahka za pripravo. In imamo recept (povezavo boste našli na koncu članka).
V zadnjem času nam je všeč tudi priprava, kjer se bučke na ne previsoki temperaturi pražijo na oljčnem olju s česnom. Dobrih 15 minut. Tudi tako pripravljene bučke postanejo 'marmeladaste' – in z bogatim okusom. Potem pa jih lahko poljubno uporabite. Lahko jih vmešate v omleto s feta sirom in začimbami. Ali s špageti in parmezanom, dodate še nekaj sveže bazilike.
No, danes predlagamo še hitro pripravljene slastne tortilje oziroma quesadille ...
Sestavine:
- 1 srednje velika čebula
- 2 bučki (očistite in narežite, denimo na tanke krajše trakove)
- 200 g kuhane koruze (po želji)
- 2 večji jajci
- 200 g naribanega sira po želji
- 50 g naribanega parmezana
- 4 velike tortilje
- sol in poper (lahko tudi druge začimbe po okusu)
- oljčno olje
Priprava:
Čebulo drobno nasekljajte in na hitro popražite na olju. Dodajte narezane bučke. Solite in poprajte po okusu in pražite približno pet minut oz. dokler niso bučke dobro popečene.
V manjši posodici razžvrkljajte jajci in vlijte k bučkam in čebuli. Ko je jajce pečeno, odstranite s štedilnika ter vmešajte še koruzo in nariban parmezan.
Pripravite večjo ponev, jo malce naoljite in na srednji temperaturi počasi segrejte.
Vzemite eno tortiljo, po njej enakomerno razporedite malo naribanega sira, nato razporedite polovico bučk z jajcem, spet potresite z malo sira in pokrijte z drugo tortiljo.
Tortiljo pazljivo prestavite v segreto ponev in na vsaki strani pecite dve do tri minute – dokler se sir ne začne topiti in tortilja dobi zlato rjavo barvo. Med peko tortilje malo potisnite, da se sprimejo.
Nato s preostalimi sestavinami pripravite še preostali dve tortilji.
Tortilje narežite na trikotnike in dober tek!
- Namig: tortilje oziroma quesadille lahko spečete tudi v pečici, segrejte na 200 stopinj Celzija.
Ker imate radi bučke, je prav, da veste tudi naslednje ...
Bučke so odlične tudi zato, ker imajo številne dobrodejne lastnosti za naše telo. Že v ljudski medicini so jih uporabljali za zdravljenje prehlada, lajšanje različnih bolečin in številnih drugih bolezni. Danes številne dobrodejne lastnosti podpirajo tudi raziskave.
Tu pa je še recept za bučkino marmelado. Iz prve roke - odlična je!