Dietetik opozarja: ta 3 živila mašijo arterije in škodijo zdravju srca (zamenjajte jih z boljšimi alternativami)

12. 5. 2024
Deli
Polnomastno mleko je lahko kremasto in okusno, a visoka vsebnost maščob, predvsem nasičenih, lahko povzroči težave našemu srcu. (foto: Profimedia)
Profimedia

Posebno pozornost je treba nameniti zdravju srca, pri vsem tem pa ima ključno vlogo uravnotežena prehrana. Saj veste, preveč Slovencev umira zaradi bolezni srca in ožilja. 

Dietetik Jesse Feder je odkril tri živila, ki mašijo arterije in škodijo zdravju srca.

1. Polnomastno mleko

Polnomastno mleko je lahko kremasto in okusno, a visoka vsebnost maščob, predvsem nasičenih, lahko povzroči težave našemu srcu."Velika količina nasičenih maščob lahko prispeva k zvišanju ravni LDL ali slabega holesterola," pravi Feder za SheFinds. Znano je, da povišane ravni LDL zamašijo arterije, kar nato prispeva k težavam s srcem in ožiljem.Namesto tega dietetik priporoča, da se odločite za mleko z zmanjšano vsebnostjo maščob ali alternativo, kot je mandljevo mleko.

Preberite še:

2. Sir z visoko vsebnostjo maščob

Čeprav je okusen, je sir lahko pomemben vir nasičenih maščob in kalorij. Siri z visoko vsebnostjo maščob, kot sta cheddar in švicarski, lahko najbolj škodujejo zdravju našega srca."Za zmanjšanje vnosa kalorij, maščob in nasičenih maščob priporočam sir z zmanjšano vsebnostjo maščob," svetuje dietetik. Nekatere možnosti vključujejo gavdo z nizko vsebnostjo maščob, kozji sir ali feta sir.

3. Kokosovo olje

Kljub dejstvu, da je bilo v zadnjih letih opevano kot zdrava izbira, kokosovo olje ni tako dobro za srce, pravi Feder. "Namesto kokosovega olja priporočam uporabo avokada ali oljčnega olja, ker vsebujeta veliko manj nasičenih maščob," je dejal.

Čeprav ima lahko kokosovo olje svoje mesto v določenih receptih, je uporaba oljčnega olja boljša možnost, saj je bogato z za srce zdravimi enkrat nenasičenimi maščobami.

Seveda je pomembno vedeti, da imamo vsi različne prehranske potrebe in da lahko izjemno restriktivna dieta dolgoročno škoduje zdravju. Običajno je v redu, če si občasno privoščite svojo najljubšo hrano.

Vendar pa lahko z ozaveščenimi odločitvami in zamenjavo sestavin, ki mašijo arterije, z bolj zdravimi alternativami, naredimo proaktivne korake k ohranjanju zdravja srca. 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk