Imate radi kavo? Tako doma pripravite maslo z okusom kave, ki bo vaš novi najljubši namaz za zajtrk

Imate radi kavo? Tako doma pripravite maslo z okusom kave, ki bo vaš novi najljubši namaz za zajtrk (foto: Profimedia) Profimedia
20. 8. 2022

Če imate fino mleto kavo in sestavino za domače maslo – verjemite, zelo preprosto ga je pripraviti –, potem ste le 15 minut oddaljeni od najboljše stvari, ki se vam lahko zgodi na začetku dneva.  

Seveda to ni pravilo. Maslo je popolno za mazanje na kruh, a ga je mogoče uporabiti tudi pri pripravi drugih jedi, celo mesnih. Kava namreč prispeva h kompleksnosti okusa. 

Uporabite jo kot začimbo in jo poskusite (žlčko, dve, tri ... kuhane kave) dodati jedem, kot so juhe, enolončnice in marinade, da vidite, kako se zlije z drugimi okusi in ustvari slasten rezultat. Še posebej dobro se ujema z mesom, kot so svinjina, govedina in ribe. Močno lahko izboljša tudi okus sira.

Pazite le, da za mesne oz. slane jedi pripravite slano različico masla, in sicer preprosto tako, da izpustite sladkor. Nato maslo oblikujte v klobaso in trdno zavijte v peki papir ter dobro ohladite. Ko si boste privoščili zrezek, odrežite rezino masla in položite na zrezek. 

Tako pripravite maslo z okusom kave

Profimedia
Sestavine: 
  • 2 skodelici smetane (polnomastne)
  • ¾ skodelice mlete kave
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • ½ čajne žličke soli košer
  • bombažna tkanina (sirarski prt) za ožemanje
  • groba sol za dekoracijo
Priprava: 

V posodi, ki se lahko neprodušno zapre, dobro zmešajte smetano in mleto kavo, posodo zaprite n čez noč postavite v hladilnik. Naslednji dan …

Kavno mešanico precedite. Skozi cedilo poskusite iztisniti tudi čim več mlečne maščobe, medtem ko kavni usedlini to preprečite. 

Usedlino zavrzite, precejeno tekočino pa prelijte v mešalnik. 

Dodajte sladkor in sol in mešajte dokler se maščoba ne oblikuje v maslo in se tekočina loči. 

Mešanico stresite na tkanino in dobro ožemite. 

Maslo nato stresite v primerno posodico, po želji okrasite s soljo in postavitev hladilnik (ali pa ga poskusite kar takoj). 

Recept smo našli na tastingtable.com
Preverite še:
Pozabite na puste ovsene kosmiče! Strokovnjaki razkrivajo, kateri zajtrk je najboljši za hujšanje
Ali pa:
To se zgodi, ko se za 10 dni odpoveste kavi