Pozabite na puste ovsene kosmiče! Strokovnjaki razkrivajo, kateri zajtrk je najboljši za hujšanje

Pozabite na puste ovsene kosmiče! Strokovnjaki razkrivajo, kateri zajtrk je najboljši za hujšanje (foto: Profimedia) Profimedia
16. 8. 2022

Zjutraj, preden vas povsem okupirajo delo in vsa druga opravila, imate najboljši nadzor nad tem, kaj jeste.

Ravno zato je za mnoge zajtrk eden najboljših in tudi preprostejših obrokov – tako za pripravo kot tudi zaradi dejstva, da smo doma, lažje razmislimo, pri tem pa nas ne morejo mikati prigrizki iz avtomata ali hitra hrana na poti. 

Dokazano je že bilo, da zadovoljiv jutranji obrok lahko poskrbi, da se lažje izognemo nezdravim prigrizkom, zaradi česar se zmanjša skupni energijski vnos. In verjemite, en piškot tu, čokoladica tam poleg rednih obrokov, številka se zelo hitro sešteva. 

Strokovnjaki tudi menijo, da uživanje določene vrste hrane za zajtrk lahko pomaga pri izgubi teže, a boste morali najti tisto, kar ustreza vam in se tega držati.

V nadaljevanju preberite nekaj predlogov in nasvetov strokovnjakov za prehrano.

Tu so njihovi najljubši zajtrki oziroma nasveti:

Poskrbite, da bo zajtrk vseboval vsako od treh makro hranil: beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate. Po mnenju dietetičarke lahko uravnotežen zajtrk pomaga pri hujšanju tudi zato, ker boste dlje časa siti. Njena najljubša kombinacija: polnozrnat kruh, jajce in avokado. 

Ko se resnično mudi, raje kot po rogljičku posezite po zelenjavno-sadnem napitku. Pri tem pazite, da se boste izognili pogosti napaki: smutiju ne dodajajte preveč sladkih sestavin. Tudi beljakovine v prahu lahko naredijo veliko razliko, pravijo strokovnjaki – in napitek vas morda ne bo tako dobro nasitil. 

Zajtrk lahko pripravite zvečer. Namesto "pustih" ovsenih kosmičev, ki jih zjutraj le prelijete z mlekom in po vrhu morda narežete banano, pripravite 'kosmiče čez noč' ali pečene kosmiče.

Jogurt je tudi sicer dobra izbira za zajtrk. Nedavno poročilo, objavljeno v publikaciji New England Journal of Medicine, je razkrilo, katera živila so povezana s spremembo teže, vključno s petimi najboljšimi živili za hujšanje. Jogurt je eno izmed teh živil. 

Tudi ta živila dodajte na seznam živil za zajtrk:

Zelenolistna zelenjava. Ker ni samo fantastičen vir vitaminov in mineralov, vsebuje tudi zelo pomembne vlaknine. 

Sadje.

Losos. Vsebuje veliko beljakovin in zdravih maščob. 

Pusto meso. 

Križnice. Cvetača, brokoli, zelje, vrtna kreša, ohrovt ... Saj so prav tako bogat vir vlaknin. 

Fižol in druge stročnice. Morda si jih raje privoščite za kosilo ali večerjo, a velja poskustiti. 

Skuta. Za dobro dozo beljakovin.

Chia semena. Za hiter zajtrk, ki nasiti. Chia semena namreč vsebujejo veliko vlaknin.

Kaj NE jesti za zajtrk

Če poskušate shujšati, je najbolje, da se izognete rafiniranim ogljikovim hidratom, še posebej zjutraj, pišejo na strani clevelandske klinike. Na seznam se uvrščajo denimo pekovski izdelki, kot so krofi, mafini in rogljički. 

Tudi sladki sokovi in sladka smetana za kavo lahko hitro poskrbijo za presežek (povrnejo veliko kalorij in sladkorja). Raje se jim izognite. 

In ne ustavite se pri zajtrku. Smernice uporabite tudi pri drugih obrokih in prigrizkih – kajti skrb za zdravje in dobro počutje se ne zaključi v trenutku, ko pojeste zajtrk.