Imejte jih vedno pri roki: 8 živil, ki ne smejo manjkati na jedilniku starejših od 50. let

8. 6. 2024
Deli
Imejte jih vedno pri roki: 8 živil, ki ne smejo manjkati na jedilniku starejših od 50. let (foto: Profimedia)
Profimedia

Človeško telo se skozi leta spreminja in v zrelejših letih deluje drugače kot v rani mladosti. 

Tekom let se pogosto spreminjajo tudi mnoge navade, med kar sodi prehranjevanje. Obstaja paleta živil, ki so koristna za vsakogar, ne glede na starost, toda nekatera pa še posebej koristijo ljudem nad 50. let in bi na račun tega morala biti večkrat na jedilniku.

Ne spreglejte:

Koristna živila za ljudi, ki so starejši od 50. let

Fižol  

Sicer to ni pravilo, toda ob višji starosti so lahko povečana tveganja za težave z visokim holesterolom in sladkorno boleznijo tipa 2. V izogib temu primerna prehrana ni zanemarljivega pomena, pri čemer lahko pričnete pri dodajanju fižola v vsakodnevno prehrano.

Samo 3/4 skodelice fižola ali leče na dan, (če fižol ni med vašimi najljubšimi), lahko znižata slab holesterol za pet odstotkov. Prav tako fižol pripomore tudi k zmanjšanju ravni sladkorja v krvi pri ljudeh s sladkorno boleznijo.

Fižol je v vsakodnevni prehrani odličen tudi zoper zniževanje slabega holesterola.

Fižol je v vsakodnevni prehrani odličen tudi zoper zniževanje slabega holesterola.

Profimedia

Jabolka

Jabolka so vsestransko uporabna iz številnih razlogov, kar ni nič nenavadnega, saj so polna vitamina C, kalija in mnogoterih antioksidantov, še zlasti, če so domače ali ekološke pridelave. Med drugim zmanjšujejo tveganje za diabetes, saj pripomorejo k uravnovešanju sladkorja v krvi. Prav tako vsebujejo snov, imenovano kvercetin, ki je znana po tem, da znižuje krvni tlak.    

Oreščki

Raznolike slane prigrizke raje nadomestite z oreščki, ki poleg visoke beljakovinske vrednosti zmanjšujejo tudi tveganje za različne bolezni. Po raziskavah sodeč, uživanje manjše pesti mešanih oreščkov dnevno, zmanjšuje tveganje za srčni infarkt in možgansko kap za 28 odstotkov.  

Jagode

Jagode sodijo med sadje, ki je odlično za možgane, saj imajo številne koristne vitamine, minerale in vlaknine. Zaradi vsebnosti fitokemikalij imajo moč povečati pretok krvi v možgane in zmanjšati vnetne procese, kar posledično zmanjšuje tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni.   

Zeleno listnata zelenjava

Vsaka zelenjava je koristna in dobra, toda glede na številne raziskave, imajo ljudje, ki uživajo večje količine zeleno listnate zelenjave, med katerimi sta špinača in ohrovt, podobne kognitivne sposobnosti kot 11 let mlajši ljudje, ki je ne jedo.    

Temna čokolada

Temna čokolada, ki vsebuje vsaj 70 odstotkov kakava in čim manj sladkorja, ima za zdravje kar nekaj prednosti. Če jo dnevno zaužijete med 30 do 60 gramov, lahko pripomore k zmanjšanju slabega holesterola v krvi in krvnega tlaka. Prav tako izboljša delovanje možganov in pomaga pri zaščiti kože pred poškodbami sonca.   

Avokado

Eno izmed kakovostnih živil, ki ne sme manjkati na seznamu živil, ki se čim večkrat znajdejo na jedilniku je tudi avokado, saj zagotavlja zadostno količino zdravih maščob in ohranja optimalno raven krvnega pritiska. Poleg tega pa je tudi bogat vir vitaminov in mineralov, med katerimi so baker, kalij in vitamini B, C, E in K.   

Avokado pomaga ohranjati optimalno raven krvnega pritiska.

Avokado pomaga ohranjati optimalno raven krvnega pritiska.

Profimedia

Jogurt (še zlasti grški)

Mišična masa v poznejših letih običajno upada in znanstveno dokazano je, da povečanje dnevnega vnosa beljakovin lahko upočasni ta proces. V ta namen pridejo v poštev raznolika in beljakovin polna živila, med katerimi je odličen vir beljakovin zlasti grški jogurt. Koristen pa je tudi zaradi vsebnosti kalcija, ki je ključnega pomena za ohranjanje gostote kosti v starejših letih.   

Vir: miss7zdrava.24sata.hr

Preberite še:

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren