Izziv: namesto jutranje skodelice kave si 5 dni zapored privoščite TE napitke!

Izziv: namesto jutranje skodelice kave si 5 dni zapored privoščite TE napitke! (foto: profimedia) profimedia
20. 4. 2022

Ste dovolj pogumni za izziv in se za 5 dni odpovedujete jutranji skodelici kave?  

Jutranja skodelica kave je za mnoge nujna rutina, brez katere si ne predstavljajo začetka dneva. In s tem ni nič narobe, saj kofein poživlja in v dopoldanskem času ne bo škodil večernemu spancu. Vseeno pa vas izzivamo, da ponudite možnost nekaterim drugim jutranjim napitkom in morda celo ugotovite, da kave ne potrebujete čisto vsak dan. Ali pa se boste vrnili k svoji navadi, s čimer ni nič narobe. 

Ste se torej pripravljeni za 5 dni odpovedati kavi? 

Napitki so različni, zato boste lahko preizkusili tudi, kaj vam bolj ustreza in si večkrat pripravili najljubše, če ne zjutraj, pa čez dan. Izziv ni razdeljen na dni, zato lahko začnete kadarkoli v tednu in tudi spreminjate razpored. 

1. DAN: Zlato mleko

Napitek iz kurkume ima na telo blagodejen učinek in vas založi z energijo, kar zjutraj zelo potrebujete. Pripravite ga kar doma! Lahko ga skuhate več in hranite v hladilniku. 

Pripravite sestavine: 

 • 1 ½ skodelice mleka
 • 1 žličko kurkume 
 • ½ žličke mletega cimeta 
 • 1 cm ingverjeve korenine ali mleti ingver 
 • 1 žličko medu (po želji)
 • 1 ščepec popra
 • 1/4 žličke kokosovega olja

Segrejte mleko, nato primešajte kurkumo, cimet, ingver, kokosovo olje in med. Na koncu začinite s ščepcem popra, ki prebudi kurkumin v kurkumi. 

2. DAN: Rooibos čaj

Čaj je poln antioksidantov in ima kar nekaj dobrih učinkov. Je blag, lahko ga pijete toplega ali mrzlega in izbirate med različnimi okusi: vanilija, karamela, sadni okusi, cimet, kardamom ... Ustavite se v najbližji čajnici in povprašajte po okusih, z veseljem vam bodo pomagali. 

3. DAN: Začinjeno mleko

Ste zjutraj vajeni piti nekaj toplega in ni nujno, da je to prav kava? Odgovor boste našli v mleku. Če bo počutje dobro, se boste čez dan lahko zbrali in imeli dovolj energije, potem kave ne potrebujete vsak dan. 

Kako napitek pripravite? V osnovi segrejte mleko, del ga lahko tudi spenite za na koncu, da bo vse skupaj tako kremasto kot kava. Potem pa izberite dodatke, ki jih želite vmešati v mleko: med, cimet, kardamom, kokos, muškatni orešček ... Ko naredite svojo mešanico, z žlico na vrh dajte spenjeno mleko in posujte s poljubno začimbo ali kakavom. Najbolje je, da preizkušate različne kombinacije in odkrijete svojo najljubšo. 

4. DAN: Topla limonada

Učinkov tople limonade je kar nekaj, zato si jo pripravite občasno tudi kar tako. Zakaj je tako zdrava?

 • Pektin prebudi prebavni trakt, preprečuje napade lakote in deluje antibakterijsko. 
 • Ker je limona bogata s kalijem, blagodejno deluje na živce in spodbudi delovanje možganov. 
 • Pomaga premagovati in odganjati prehlad. 
 • Pomaga obnoviti zaloge ključnih soli v telesu, kar je še posebej pomembno, če ste prejšnji dan telovadili.

Pripravo ste že uganili: ožamete 1 ali pol limone, dodate toplo vodo in si privoščite napitek. 

5. DAN: Brezkofeinska kava

Tako je, zaključujemo s kavo, vendar brez kofeina. Mogoče vas navdušuje le okus kave in je to popolnoma dovolj, da vam pričara lepo jutro. Če si privoščite kratek sprehod ali namesto dvigala uporabite stopnice, boste pospešili utrip in dobili tisto, kar vam daje kofein. Poskusite! 

Svojo brezkofeinsko kavo začinite s cimetom, muškatnim oreščkom, žličko kakava, začimbami za "pumpkin spice latte", ki jih najdete v trgovini ... Poskrbite, da vas navduši in prepriča, da si jo privoščite še kdaj.