Številni obožujejo tako pripravljena jajca, a se ne zavedajo, da je ravno takšna priprava lahko nevarna.
Jajca so izjemno vsestransko živilo, ki ga lahko uporabimo kot del jedi, lahko pa ga pripravimo kot samostojen obrok. Sploh za zajtrk si radi pripravimo umešana ali kuhana jajca, mnogi pa se ne morejo upreti jajcem "na oko".
Številni so prepričani, da je najboljši del jajc na oko tekoč rumenjak, ki se lepo zlije in se ga lahko pomaže s kruhom. No, ravno navdušenci jajc "na oko" pa se igrajo s svojim zdravjem.
Ne spreglejte:
- Če se želite zaščititi pred rakom, v svoje obroke vključite ta živila
- Kaj kardiologi jedo za zajtrk? Radi imajo 3 jedi, ki uravnavajo težo in skrbijo za zdravo srce
- S to mešanico zalijte papriko, paradižnik in kumare (vaši pridelki bodo "ponoreli")
Jajca so lahko okužena s številnimi bakterijami, ki se uničijo s toplotno obdelavo. Če rumenjak ostane tekoč, to pomeni, da jajca niso dovolj toplotno obdelana, kar predstavlja tveganje za zdravje. Okužbe so lahko še posebej nevarne za imunsko oslabljene posameznike.
Da bi se izognili tveganju, izbirajte pasterizirana jajca, pred nakupom pa se prepričajte, da so lupine cele. Jajca se lahko namreč pogosto okužijo z bakterijami takrat, ko so strta. Poskrbite tudi, da jajca doma hranite pri ustrezni temperaturi.
Pred uživanjem pa se prepričajte, da so jajca ustrezno toplotno obdelana in tako varna.
- Preberite si še: Hrana za genije: Nikola Tesla je vsak dan jedel ta zajtrk in trdil, da mu ravno to zagotavlja bister um