Hrana za genije: Nikola Tesla je vsak dan jedel ta zajtrk in trdil, da mu ravno to zagotavlja bister um

7. 5. 2024
Deli
Hrana za genije: Nikola Tesla je vsak dan jedel ta zajtrk in trdil, da mu ravno to zagotavlja bister um (foto: Profimedia)
Profimedia

Nikola Tesla si je vsak dan privoščil enak zajtrk, za katerega je trdil, da mu daje močan in bister um.

Hrana ima velik vpliv tudi na naše možgane in možnost razmišljanja, tega pa se je dobro zavedal tudi slavni Nikola Tesla. Nekoč izjavil, da je ravno prehrana najpomembnejši element njegovega bistrega uma in neverjetnih izumov. "Ne morete pričakovati, da bo stroj dobro deloval, če mu ne zagotovite pravega goriva," je povedal.

Ne spreglejte:

Dva obroka na dan

Nikola ni maral preveč kompliciranih obrokov. Njegovo glavno vodilo je bila zmernost. Njegovi obroki so bili sestavljeni predsvem iz preprostih, a hranljivih živil. Ožji sodelavci in prijatelji so poročali, da prav tako ni maral pretiravati s številom obrokov: jedel naj bi samo dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer.

Za zajtrk si je rad privoščil jajca in kozarec mleka. Ti dve beljakovinsko bogati živili naj bi užival čisto vsak dan. Njegove večerje so bile polne rastlinskih živil: jedel naj bi veliko zelenjave. Rad si je denimo pripravljal zelenjavne juhe, pogosto naj bi užival tudi riž. Tesla si je privoščil tudi sadje, vendar z njim ni želel pretiravati. Ribe naj bi jedel dokaj redno, medtem ko je meso užival le enkrat ali dvakrat na leto.

V splošnem naj bi njegova prehrana bila preprosta, a bogata s polnovrednimi živili, pretirano mastnim, sladkim in predelanim živilom pa se je Tesla raje izogibal.

Vir: stil.kurir.rs

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk