Če imate radi tako pripravljena jajca, se igrate s svojim zdravjem: mnogi jih obožujejo, a se ne zavedajo nevarnosti

11. 5. 2024
Deli
Če imate radi tako pripravljena jajca, se igrate s svojim zdravjem: mnogi jih obožujejo, a se ne zavedajo nevarnosti (foto: Profimedia)
Profimedia

Številni obožujejo tako pripravljena jajca, a se ne zavedajo, da je ravno takšna priprava lahko nevarna.

Jajca so izjemno vsestransko živilo, ki ga lahko uporabimo kot del jedi, lahko pa ga pripravimo kot samostojen obrok. Sploh za zajtrk si radi pripravimo umešana ali kuhana jajca, mnogi pa se ne morejo upreti jajcem "na oko".

Številni so prepričani, da je najboljši del jajc na oko tekoč rumenjak, ki se lepo zlije in se ga lahko pomaže s kruhom. No, ravno navdušenci jajc "na oko" pa se igrajo s svojim zdravjem.

Ne spreglejte:

Jajca so lahko okužena s številnimi bakterijami, ki se uničijo s toplotno obdelavo. Če rumenjak ostane tekoč, to pomeni, da jajca niso dovolj toplotno obdelana, kar predstavlja tveganje za zdravje. Okužbe so lahko še posebej nevarne za imunsko oslabljene posameznike.

Da bi se izognili tveganju, izbirajte pasterizirana jajca, pred nakupom pa se prepričajte, da so lupine cele. Jajca se lahko namreč pogosto okužijo z bakterijami takrat, ko so strta. Poskrbite tudi, da jajca doma hranite pri ustrezni temperaturi.

Pred uživanjem pa se prepričajte, da so jajca ustrezno toplotno obdelana in tako varna.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk