Kaj pravite na vikend sladico? Pripravite bolj zdrav "cheesecake"

2. 4. 2023
Deli
Kaj pravite na vikend sladico? Pripravite bolj zdrav "cheesecake" (foto: Profimedia)
Profimedia

Zakaj se ne bi malce posladkali na prost dan? 

Že velikokrat smo govorili o tem, da je verjetno slabše popolnoma se odpovedati sladicam, kot jih zgolj omejiti in še vedno uživati v njih. Lahko poskrbite, da sladice pripravite doma in vanje stresete manj sladkorja, ali ga nadomestite z drugim sladilom. 

Tudi pri cheesecakejku lahko uporabite sladkor, ali ga nadomestite z medom, zmiksanim sadjem, eritritolom, javorjevim sirupom ... Sami presodite, kaj je najbolj po vašem okusu. 

Če boste pojedli en kos, ne bo strahu, da bi to kaj vplivalo na vašo prehrano ali kilograme. Opomnite se, da odvečnih kilogramov niste pridelali z enim kosom torte, potem ko ste cel teden jedli kaj zdravega, kar ste skuhali sami. 

Tu je recept za malce drugačen cheesecake

Pripravite sestavine: 

Za podlago: 

  • piškoti (brez sladkorja)
  • 1/2 skodelice sladila po okusu (med, javorjev sirup ...)
  • 1/3 skodelice masla

Za nadev: 

  • 1 skodelica kremnega sira brez maščob ali z manj maščobami
  • 2 skodelici grškega jogurta brez maščob
  • 2 jajci
  • 2/3 skodelice sladila po okusu
  • 1/4 skodelice večnamenske moke
  • ščep soli
  • 1 čajna žlica vanilijevega ekstrakta
  • poljubno sadje

Pečico segrejte na 170 stopinj. 

Zmešajte zavojček piškotov, sladilo in stopljeno maslo. Maso dajte v pekač, obložen s peki papirjem. 

Vse sestavine za nadev dajte v mešalnik in mešajte do gladkega. Potem nadev enakomerno razporedite po podlagi. Pecite med 45 in 55 minut. Torto vzemite iz pečice in počakajte, da se popolnoma ohladi. 

Še za 4 ure jo dajte v hladilnik in vaš cheesecake je pripravljen! Okrasite ga z najljubšim sadjem in postrezite. Ostanke hranite v hladilniku največ 2 dni. 

Prisluhnite aktivni podkastu!

Prehranski strokovnjak Jernej Ogrin razkriva vse, kar morate vedeti o hujšanju in zdravi prehrani:

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek