Kaj se zgodi, če pojeste preveč špargljev

28. 4. 2022
Deli
Kaj se zgodi, če pojeste preveč špargljev (foto: Profimedia)
Profimedia

Šparglji so nekoč veljali za afrodiziak in morda z dobrim razlogom. Vsebujejo mešanico hranil, ki poskrbijo za več energije, čistijo sečila in nevtralizirajo presežek amoniaka, ki je lahko razlog za utrujenost in spolno nezainteresiranost.

Šparglji vsebujejo veliko vitamina K in vitamina B9, so dober vir protivnetnih hranil in zagotavljajo široko paleto antioksidantov, vključno z vitaminom C, beta karotenom, vitaminom E in minerali, kot je cink, mangan in selen. 

Poleg tega zelenjava vsebuje aminokislino asparagin, ki je pomembna za razvoj in delovanje možganov, je pokazala študija, objavljena v reviji Neuron. Vsebujejo tudi glutation, ki lahko pomaka uničiti rakotvorne snovi. 

Dobrodejne lastnosti špargljev na zdravje: 

Šparglji so dobri za zdravje srca, še posebej zaradi visoke vsebnosti vitamina K in vitamina B. 

Uravnavanje krvnega sladkorja. Po navedbah klinike Mayo, lahko vitamin B6 vpliva na raven sladkorja. Pri čemer morajo biti previdni posamezniki, ki imajo sladkorno bolezen ali nizko raven krvnega sladkorja.

Znižujejo tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. 

So koristni proti staranju in varujejo kožo. Za te učinke je odgovoren antioksidant glutation, navajata študiji, objavljeni v The Lancet journal in Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology. 

Šparglji lahko delujejo kot naravni diuretik, posredno delujejo pri preprečevanju nastanka ledvičnih kamnov.

So dobri za zdravje v nosečnosti – zaradi veliko folatov, ki jih vsebujejo. 

Poskrbijo za zdravo prebavo in močan imunski sistem. 

Kaj se zgodi, če pojeste preveč špargljev

Zaužitje preveč špargljev ne povzroča smrtno nevarnih stranskih učinkov, je za revijo Live Science povedala nutricionistka Laura Flores.

Vendar lahko pride do nekaterih neprijetnih stranskih učinkov, kot so: 

  • napenjanje oz. vetrovi in
  • zelo opazen vonj urina.

Mogoče je, da ima oseba alergijo na šparglje. V tem primeru jih seveda ne bi smeli jesti. Prav tako morajo biti previdni ljudje, ki so alergični na druge zeli iz družine lilij, kot so čebula, česen in drobnjak. Simptomi vključujejo: izcedek iz nosu, koprivnica, težave z dihanjem, zabuhlost in otekanje ustnic. 

 

 

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih