Kaj so tiste bele lise na korenju?

9. 2. 2024
Deli
Korenje je zdravo, toda z njim kljub vsemu ne gre pretiravati. (foto: Profimedia)
Profimedia

Nekaj korenja vam je ostalo, zdaj vas do priprave naslednjega obroka čaka v hladilniku ali v shrambi. Morda le nekaj dni, morda kakšen teden ali celo dva.

Toda ko korenje naslednjič vzamete iz hladnilnika, najprej opazite, da ni več lepo oranžno – na korenju se je ustvaril nekakšen tanek bel film ali bele lise.

Ali morate korenje zavreči? 

Ta beli film je v živilski industriji dobro znan. Gre za naraven pojav, do katerega pride, ko korenje izgubi vlago. Ko se površina korenja izsuši, postane groba, svetloba pa je razlog za bel videz. 

No, to je eden od razlogov. Drugi razlog so poškodbe celične stene, do katerih pride med transportom in shranjevanjem.

Ne spreglejte tudi:

Kaj lahko naredite?

Če se želite znebiti tega filma oz. belih lis, potem morate korenje ponovno hidrirati. Korenje preprosto za nekaj minut namočite in spet bi moral izgledati sveže in hrustljavo. 

Če bel film ostane, gre verjetno za poškodbe. 

A najpomembneje je, da je takšno korenje popolnoma varno za uživanje in ni znak, da se je pokvarilo. Seveda, če poleg tega obarvanja opazite tudi plesen ali gnitje, v tem primeru korenje le zavrzite. 

Korenje je zelo zdravo, a z njim vseeno ne pretiravajte

Redno uživanje velikih količin korenčka, korenčkovega soka ali beta karotena v obliki prehranskih dopolnil (odmerki nad 30 miligramov dnevno) in sočasno uživanje s kartenoidi bogate hrane lahko povzroči obarvanje kože, ki ji pravijo karotenodermija.

Vir: americastestkitchen.com

Preverite še:

 

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger