Kako je Jamie Oliver izgubil 12 kilogramov – tako, da je jedel več! Tu je njegov recept!

Kako je Jamie Oliver izgubil 12 kilogramov – tako, da je jedel več! Tu je njegov recept! (foto: Profimedia) Profimedia
27. 8. 2022

Jamie Oliver ponavadi navdušuje s slastnimi recepti, no, mnoge je navdihnil tudi s svojo zgodbo o hujšanju. 

Pri tem pa ni sledil strogi dieti z le 500 kalorijami na dan in ni stradal. Kot je povedal v intervjuju na radio Times, je jedel celo več kot običajno.

Osredotočil pa se je na to, kaj je jedel. 

Za spremembo se je odločil po tem, ko je ves čas porabil za svojo kariero in povsem zanemaril lastno zdravje. "Zavedel sem se, da skrbi zase nisem posvetil nobenega časa," je dejal v enem izmed intervjujev. 

"Vrnil sem se v šolo in začel preučevati hranila, potoval sem v predele sveta, kjer ljudje živijo najdlje in opazoval njihov življenjski slog. To je bilo pravo potovanje in bilo je neverjetno."

Kaj je Jamie začel delati drugače? 

"Izgubil sem 12 kilogramov, in to relativno hitro. Moram povedati, da nisem stradal, ampak sem jedel, celo več kot prej. A seveda sem popolnoma zamenjal prehrano, zmanjšal sem vnos mesa, povečal pa sem količino zelenjave, več sem se začel gibati in predvsem sem začel redno spati.«

Pri tem ni iskal nobenega čudežnega živila, temveč se je odločil, da bo kuhal povsem enostavno. "Na primer moje popolno kosilo je bilo riba z grahom, beluši in zeleno solato. Bil sem sit in kosilo je bilo zelo okusno."

Slavni chef sicer poudari tudi, če nameravate zmanjšati vnos mesa, morate najti druge vire beljakovin, da zagotovite dobro ravnovesje hranil. 

Zmanjšal je tudi vnos alkohola. Več študij je že pokazalo, da je prekomerno uživanje alkohola med drugim povezano tudi s povečanjem telesne teže, saj alkohol vsebuje veliko skritih kalorij in lahko poveča občutek lakote. 

Jamie pa je spremenil tudi režim vadbe in končno našel takšno vadbo, ki je ustrezala njemu in njegovemu precej zasedenemu življenjskemu slogu. 

"Srečeval sem se s trenerjem, vendar sem to enostavno sovražil. Bilo je zares dolgočasno. Končno sem ugotovil, da je pomembno, da to počneš pod svojimi pogoji."

Pojasnil je, da je prestavil čas vadbe, s treningom tako opravil pred službo in ta je počasi postala del njegovega delovnega dne. 

A kot je dejal v intervjuju za Men's Health, ne gre za to, da vedno vse narediš popolno. Večino časa moraš stvari narediti prav. 

Preverite še:
To so štirje najslabši zajtrki, ki si jih lahko privoščite – in se jim je treba izogniti
Tudi zanimivo:
Ste že poskusili dieto z zelenjavno juho? Potem preverite tudi TE diete!