Kateri kruh najbolj redi? (Razkriva nutricionistka)

5. 4. 2024
Deli
Kateri kruh najbolj redi? (Razkriva nutricionistka) (foto: Profimedia)
Profimedia

Strokovnjakinja pojasnjuje, kateri kruh najbolj pripomore k pridobivanju odvečnih kilogramov.

Kruh je živilo, ki je razširjeno po vsem svetu. Uživamo ga v kombinaciji z različnimi namazi, uporabljamo ga za ustvarjanje slastnih sendvičev ter si ga privoščimo kot prilogo k glavnim jedem.

Ali kruh redi?

Mnogi so prepričani, da je ravno kruh tisti, ki prispeva k pridobivanju kilogramov. Nutricionistka Nađa Radojnić pa je za Prvo TV pojasnila, da kruh v resnici ni nobena težava. Trend debelosti narašča, kljub temu, da danes uživamo manj kruha, kakor včasih.

Pogosto je težava bolj v tem, kaj kruh predstavlja. Če ga uživamo zraven glavne jedi, ob tem pa porcije glavnega obroka ne zmanjšamo, kruh predstavlja dodaten kaloričen vnos. Pogosta težava so tudi namazi, salame, siri in druga energijsko bogata živila, ki jih uživamo v kombinaciji s kruhom.

Polnozrnat kruh bolj "redi" od običajnega

Čeprav radi pravimo, da je bel kruh "nezdrav", nutricionistka opozarja, da ima v resnici tako živilo manj kalorij, kakor polnozrnat kruh. "Presenečeni boste, vendar ima bel kruh manj kalorij, kakor polnozrnat. Vseeno pa je polnozrnat kruh boljša izbira, saj ima več vlaknin in mineralov," pojasnjuje. Ravno vlaknine pripomorejo k občutku sitosti, zaradi česar kruha zaužijemo manj. Obenem imajo vlaknine številne druge pozitivne učinke na zdravje.

Če hujšate, kruha ni treba popolnoma izločiti iz prehrane. Je pa dobro, da njegovo količino zmanjšate oziroma omejite in poskrbite, da je kruh del pestre, uravnotežene prehrane.

Vir: mondo.rs

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih