Katerih živil nikoli ne bi smeli hraniti v zamrzovalniku?

8. 3. 2024
Deli
Nekatera živila niso primerna za zamrzovanje. (foto: profimedia)
profimedia

Zamrzovanje živil predstavlja rešitev za marsikatero živilo, ki bi mu sicer hitreje potekel rok uporabnosti. 

Prav tako je lahko rešitev za shrambo hrane, ki je ostala od kakšnega obroka in si jo na lahko pripravite kdaj drugič.   

Kljub temu, da se lahko večino živil brez skrbi zamrzne v zamrzovalniku, pa nekatera niso primerna za to.  

Katera živila niso priporočljiva za shrambo v zmrzovalniku?

Živila, ki vsebujejo veliko maščobe

Brez težav se lahko zamrznejo izdelki kot so mleto meso, meso na žaru, ribe in klobase, toda ob tem bodite pozorni na datum uporabnosti, saj lahko maščoba postane žarka tudi v zamrzovalniku. Ob tem lahko nastanejo škodljive bakterije, ki se lahko razmnožujejo še po tem, ko se izdelki odtalijo.  

Ocvrta hrana

Tudi ocvrta hrana ni primerna za v zmrzovalnik. Hrustljava skorja na zunanji površini namreč nabira vlago, če je zamrznjena. Ob tem, ko boste ocvrto hrano odtalili, se bo bodo koščki spremenili v kašasto stanje.  

Ne spreglejte:

Surov krompir 

Če se surov krompir zamrzne, se v njegovi notranjosti pričnejo ustvarjati drobni ledeni kristali, ki krompir zmehčajo. Krompir ob odtalitvi nastane kašast in mehek. Bolj primerno mesto za shranjevanje krompirja je v leseni košari ali papirnati vrečki na suhem in temnem mestu, kjer lahko obstoji več tednov.     

Jajca

Vsebina jajca se pri zamrzovanju poveča in povzroči, da lupina poči, pri čemer lahko jajca pričnejo puščati neprijeten vonj. Za zamrzovanje niso primerna niti predhodno kuhana jajca ali jedi, ki jih vsebujejo, saj v zamrzovalniku dobijo gumijasto konsistenco.  

Paradižnik, bučke in kumare

Med živili, ki jih ni priporočljivo zamrzniti, je tudi sadje in zelenjava, ki vsebuje visoko vrednost vode. Po tem, ko jih boste odtalili bo tovrstna zelenjava razmočena, mlahava in polna ledu. Če jih že nameravate zamrzniti, je boljše, da jih najprej pripravite kot pire in potem zamrznete.   

Mehki siri

Mehki siri, kot so kremni in kozji sir, bodo v zmrzovalniku spremenili teksturo. Trše sorte sirov, kot sta parmezan in čedar, se lahko v zmrzovalniku sicer bolje obnesejo, toda kljub temu jih raje shranite v hladilniku.  

Začimbe

Zamrzovalnik ni pravšnji prostor za shranjevanje začimb. Zamrznjene začimbe kot so poper, česen in podobno, lahko tako povsem spremenijo okus. Prav tako sveže zamrznjene začimbe v šopih, ki se bodo po odmrznitvi spremenile v kašasto strukturo. Začimbe je bolj priporočljivo shraniti na primer v kuhinjski omari ali shrambi.     

Vir: delish.com

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek