Strokovnjaki so izračunali: če jeste ob tej uri, je verjetnost, da se boste zredili

14. 5. 2024
Deli
Strokovnjaki so izračunali: če jeste ob tej uri, je verjetnost, da se boste zredili (foto: Instagram @karina.kapris (Posnetek zaslona))
Instagram @karina.kapris (Posnetek zaslona)

Kdaj je najbolje jesti in kdaj se je obrokom bolje izogibati?

Ob hujšanju je zelo pomembno kaj jeste, vendar je lahko pomembno tudi to, kdaj jeste. Nova študija trdi, da obstaja določen del dneva, ki bi lahko sabotiral vaše cilje, če želite izgubiti težo.

Ne spreglejte:

Študija, ki bo junija letos objavljena v reviji "The Journal of Nutrition, Health, and Aging", je imela namen preučiti, kako čas obroka in spanja lahko vplivata na pridobivanje teže. Nočni počitek regenerira telo, obnavlja celice in spodbuja ravnovesje hormonov in presnove, raziskovalci pa so ob tem razmišljali, kaj bi se zgodilo, če bi jedli v času, ko bi morali spati.

"Moderni družbeni dejavniki, kot so podaljšan delovni čas, delo v nočnih izmenah in uporaba elektronskih naprav, so privedli do poznega večernega prehranjevanja in pomanjkanja spanca, s čimer prihaja do motenj v cirkadianem ritmu in s tem povezanih zdravstvenih težav," so povedali raziskovalci. Do motenj v cirkadianem ritmu pride, ko je naravna notranja ura telesa motena, pogosto zaradi navad, kot so zbujanje in prehranjevanje pozno zvečer.

Da bi raziskali to povezavo, so zbrali podatke iz obsežne korejske študije in vključili 9474 odraslih oseb povprečne starosti 54 let. Študija je vključevala podrobne statistike o pogostosti in času obrokov ter deležu kalorij, zaužitih pri vsakem obroku. Prav tako je sledila trajanju spanca in ga primerjala z debelostjo.

Tisti, ki so jedli po 21. uri, so imeli 20 % večjo stopnjo debelosti. Večerni prigrizki so najbolj vplivali na moške. Po drugi strani pa so ženske zaradi poznega uživanja hrane bile bolj nagnjene k maščobi na trebuhu. Ženske so bile tudi bolj nagnjene k debelosti, če so spale manj od 6 ur. Spanje 8 ali več ur  je bilo pri obeh spolih povezano z nižjo stopnjo debelosti.

Raziskovalci so zaključili, da nepravilne prehranske in spalne navade vplivajo na ravni hormonov, ki lahko privedejo do debelosti. "Naše ugotovitve poudarjajo pomembnost opuščanja slabih navad in spanja najmanj osem ur v preprečevanju debelosti," so poudarili raziskovalci.

Če morate nekaj pojesti pred spanjem ali sredi noči, naj bo to zdrav prigrizek, ki vam bo pomagal zaspati. Oreščki, nemastni prepečenci in humus so dobre ideje za hiter obrok, ki vam ne bo preveč porušil ravni sladkorja v krvi.

Vir: n1info.hr

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi