Komaj krotite apetit? 7 nasvetov za zaviranje prevelike lakote

Komaj krotite apetit? 7 nasvetov za zaviranje prevelike lakote (foto: profimedia) profimedia
31. 1. 2021

Imate te dni velik apetit, ki ga komaj krotite? Ves dan razmišljate le o hrani, ki vam je zdaj, ko veliko delamo od doma, vedno na dosegu rok? Za vas imamo nekaj nasvetov, kako povsem enostavno krotimo velik apetit.

Velikost krožnika
profimedia

Ameriški znanstveniki so ugotovili, da je za vse, ki želijo shujšati, idealen krožnik s premerom 23 cm. Vse, kar je več, pripomore, da pojemo do 50 odstotkov več.

Sedite za mizo

Neka študija je dokazala, da med hojo jemo tako nezavedno, da šele ko sedemo, opazimo, da smo siti. Poleg tega se manj zavedamo, koliko smo pojedli, in si zato pozneje privoščimo še večji obrok.

Aktiviranje nasitnega hormona
profimedia

Nasičene maščobne kisline sproščajo holecistokinin, ki možganom signalizira, da smo siti, in ti tako zavrejo apetit. Trije orehi, dvanajst mandljev ali četrt avokada pred jedjo pomagajo zavreti apetit.

Zajtrk je zelo pomemben!

Izpuščanje zajtrka močno poveča tveganje za prekomerno telesno težo. Kdor si privošči obilen zajtrk, se pozneje skoraj ne spopada z napadi volčje lakote. Dovoljeno je tudi sladko. Čez dan boste tako imeli manj želje po sladkem.

Začimbe kurijo maščobe

Ingver, kajenski poper in čili spodbudijo presnovo in s tem tudi izgorevanje maščob. Vanilja s svojim vonjem zatre željo po sladkem in poleg tega uredi prebavo. Cimet zniža raven krvnega sladkorja in pripravi telo na izgorevanje maščob. 

Rdeča barva
profimedia

Psihologi so z nekim poskusom ugotovili, da ljudje z rdečih krožnikov pojedo manj kot z modrih ali belih. Rdečo barvo ljudje namreč pogosto povezujemo z opozorilnimi znaki - tudi v obliki prometnega znaka STOP. Ni pa ugotovljeno, koliko časa traja učinek, kajti verjetno se barve počasi tudi navadimo. 

Brez štetja kalorij

Neka ameriška študija je dokazala, da bolj dolgoročno shujšajo ljudje, ki ne štejejo kalorij. Ti namreč instinktivno posegajo po živilih, ki resnično nasitijo, in tako pojedo manj kalorij. 

Preberite še: Kava na prazen želodec? To se zgodi z vašim telesom!