Kava na prazen želodec? To se zgodi z vašim telesom!

Kava na prazen želodec? To se zgodi z vašim telesom! (foto: Karolina Grabowska | Pexels) Karolina Grabowska | Pexels
28. 1. 2021

Ste tudi vi v skupini 'kofetarjev', ki si zjutraj še z na pol zaprtimi očmi najprej pripravi kavo? Raziskovalci so testirali, kako to vpliva na vaše telo.

Kava je v nekaterih državah po priljubljenosti druga na lestvici pijač – takoj za vodo.

Kava prebudi, izboljša razpoloženje, pozornost, vpliva tudi na učinkovitost pri vadbi. Glede na raziskave naj bi pomagala pri hujšanju in znižala tveganje za bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen.

Mnogi si jo privoščijo takoj zjutraj, na prazen želodec.

Raziskovalci menijo, da bi to lahko imelo negativen vpliv na zdravje.

Kaj se zgodi, če si kavo privoščite na prazen želodec?

Pitje kave takoj, ko se prebudite, negativno vpliva na metabolizem in znatno poslabša uravnavanje krvnega sladkorja, kaže nova študija.

Glede na to, kako pomembno je ohranjati zdravo raven krvnega sladkorja, da bi zmanjšali tveganje za bolezni, kot so diabetes ter bolezni srca, imajo lahko ti rezultati daljnosežne posledice, menijo raziskovalci z univerze Bath.

V raziskavi, ki je bila objavljena v British Journal of Nutrition, so poskušali ugotoviti, kakšen vpliv ima na zdravje slab spanec in jutranja kava.

Sodelovalo je 29 moških in žensk, ki so opravili tri poskuse.

V prvem so sodelujoči mirno spali celo noč, zjutraj pa so si na prazen želodec privoščili sladko pijačo.

V drugem so raziskovalci motili njihov spanec – vsako uro za pet minut – zjutraj pa so si sodelujoči ponovno privoščili sladko pijačo.

V tretjem poskusu so sodelujoče ponoči budili, a tokrat so si pol ure pred sladko pijačo privoščil močno črno kravo.

Energijska vrednost sladke pijače je ustrezala energijski vrednosti povprečnega zajtrka.

Pri vsakem poskusu so raziskovalci po zaužitju pijače zbirali vzorce krvi.

Rezultat:

Močna črna kava pred zajtrkom je močno vplivala na presnovo in raven glukoze v krvi je bila povišana. In to za kar 50 %.

Boljša novica: ena neprespana noč ni bistveno vplivala na raven sladkorja oziroma na presnovo, v primerjavi z nemotenim spancem. Pretekle raziskave so sicer že pokazale, da več neprespanih noči lahko prav tako negativno vpliva na presnovo in zdravje na sploh.

Najprej zajtrk torej, potem kava

Vemo, da si večina zjutraj najprej privošči skodelico kave. Navadno – bolj smo utrujeni, močnejša bo kava. Ta raziskava nam daje pomemben vpogled v to, kaj se dogaja z našim telesom oziroma z našo presnovo in krvnim sladkorjem.

Povedano preprosto, sposobnost uravnavanja sladkorja v krvi je veliko slabša, če zjutraj najprej popijemo kavo, še posebej, če je za nami neprespana noč.

To lahko izboljšamo tako, da najprej nekaj pojemo in si šele nato privoščimo kavo, če se nam zdi, da jo še potrebujemo, pravi profesor James Betts z univerze Bath.

Seveda so potrebne nadaljnje raziskave, da bi bolje razumeli učinke spanja na našo presnovo. Kot je denimo to, koliko motenj spanca je dovolj, da se poslabša presnova in kakšne so dolgoročne posledice tega, pa tudi, kako lahko vadba pomaga pri preprečevanju tega.

Viri: www.sciencedaily.com; www.cambridge.org
Preverite še: