Tega živila mnogi ne prenesejo, a vseeno bi moralo redno biti na vašem jedilniku

1. 1. 2025
Deli
Tega živila mnogi ne prenesejo, a vseeno bi moralo redno biti na vašem jedilniku (foto: Instagram @crispimichele (Posnetek zaslona))
Instagram @crispimichele (Posnetek zaslona)

Nekateri ga obožujejo, drugi pa ga sploh ne prenesejo. Nevrolog Olivier Mallis pojasnjuje, zakaj tega aromatičnega zelišča pogosto ne maramo.

Koriander je aromatično zelišče, ki se pogosto uporablja v kulinariki, da bi jedem dodal pridih okusa. Koriander je praktičen za pripravo okusnejših receptov, ima pa tudi številne koristi za vaše telo in zdravje na splošno.

Poleg tega, da je bogat z antioksidanti, ima protivnetne lastnosti, uravnava raven sladkorja v krvi in izboljšuje prebavo, pomaga ohranjati dobro zdravje srca, saj zmanjšuje raven slabega holesterola, in lahko pomaga izboljšati kakovost naše kože.

Kljub številnim prednostim pa je koriander rastlina, ki razdvaja. In to z dobrim razlogom: medtem ko nekateri to rastlino obožujejo, jo drugi sovražijo in popolnoma pokvarijo jed, če jo najdejo na krožniku. Nekateri njegov okus celo primerjajo z okusom mila. Nevrolog Olivier Mallis je na svojem Instagram profilu pojasnil, zakaj je koriander tako nepriljubljeno živilo.

Nabere se lahko precej denarja: kaj se zgodi s kovanci, ki jih mečemo v vodnjake
Tega živila mnogi ne prenesejo, a vseeno bi moralo redno biti na vašem jedilniku
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Olivier Mallis (@dr_olivier_sillam)

Zakaj morda ne marate koriandra

Če vam je koriander všeč ali ne, to ni samo stvar okusa. Nevrolog pojasnjuje, da je za to razliko med ljudmi delno odgovoren en gen: gen OR6A2. „Ta gen je občutljiv na tako imenovane aldehide, snovi, ki jih najdemo v koriandru, pa tudi v milu,“ pojasnjuje strokovnjak.

Če ste torej zelo občutljivi na aldehide, bo uživanje koriandra imelo okus po pesku ali milu.

Strokovnjak v svojem videoposnetku tudi opozarja, da je odpor do koriandra odvisen od geografske regije. „V latinskoameriških in azijskih državah je odstotek ljudi, ki ne marajo koriandra, veliko manjši kot v Evropi,“ ugotavlja. Vendar pa Olivier Mallis trdi, da je mogoče vzgojiti okus in se tako naučiti imeti rad koriander, če redno uživamo majhne porcije.

Preberite več na Elle.si

3 živila, bogata s kolagenom: pomagala vam bodo ohraniti lepo in negovano kožo

Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem