Če jih opazite, ga nikar ne jejte: 3 znaki pokvarjenega medu

15. 2. 2024
Deli
Med je priljubljeno sladilo, ki se ga lahko uporabi tudi v zdravilnih pripravkih, sirupih, čaju, sladicah in še marsičem. (foto: Profimedia)
Profimedia

Med je priljubljeno sladilo, ki se ga lahko uporabi tudi v zdravilnih pripravkih, sirupih, čaju, sladicah in še marsičem. 

Poleg njegove vsestranske uporabnosti, pa je nekoliko manj govora o tem, kako dolgo ima rok trajanja. Mnogi verjamejo, da je med živilo, ki je tako rekoč nepokvarljivo, toda dejstvo okrog njegovega trajanja uporabnosti je v praksi nekoliko drugačno.      

Ne spreglejte:

Kateri znaki kažejo na to, da je med pokvarjen?  

Če z medom ni vse v najlepšem redu, lahko v prvi vrsti pokaže že njegov vonj in okus. Bodite pozorni na morebitne spremembe ob tem, ko poskusite malce medu.

Med ima sicer raznolik okus, ki je različen glede na njegovo vrsto, toda če je kislega okusa, to ponazarja, da je najverjetneje fermentiral in ni primeren za uživanje. Ob tem bo skoraj gotovo tudi drugačnega vonja, saj se kisel okus začuti tudi v aromi.  

Če med ni več primeren za uživanje, se lahko na njegovi površin pojavi tudi bela pena. Prav tako je lahko tekstura medu bistveno spremenjena, saj lahko namesto gladkega medu nastanejo beli kristali, ki so lahko tudi oblike kosmičev. V tem primeru ga nikar ne uživajte, saj lahko po mnenju strokovnjakov tvegate morebitne želodčne težave.  

Med ima zaradi posebnih vsebnosti dolg tok trajanja

Med ima sicer dolg rok trajanja, predvsem na račun vsebnosti protimikrobnih encimov in pH vrednosti med 3 in 4,5, kar je dovolj, da »ubije« tako rekoč vse škodljive bakterije in škodljivce, ki bi se morebiti želeli razrasti v njem.  

Tudi to je razlog, zakaj se med ne more tako zlahka pokvariti. Lahko pa se skisa, če je stisnjen nezrel ali je v njem preveč odvečne vode. Prav tako njegov okus lahko postane kiselkast, če se hrani v premalo zaprti stekleni posodi ali v vlažnih prostorih.   

Vir: mondo.rs

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek