Ni uporaben le pri prehladu: Če si vsak dan pred spanjem privoščite žličko medu, si lahko obetate TEH koristi

6. 2. 2024
Deli
Katerih koristi si lahko obetate, če si vsak dan privoščite žličko medu? (foto: Profimedia)
Profimedia

Med je vsestransko uporabno živilo, ki ga mnogo ljudi uporablja tudi v preventivne namene proti virusnim in prehladnim obolenjem. 

Zaradi svoje pestre vsebnosti vitaminov, mineralov in aminokislin, lahko pomaga okrepiti imunski sistem, zato je še posebej priljubljen v zimskih mesecih.  

Kakšne koristi lahko doprinese med?

Odličen pomočnik v boju zoper kašelj

Nadležen kašelj lahko povzroči marsikatero težavo, še zlasti, ko bi radi zaspali in je spanec posledično veliko bolj moten kot sicer. Če vas tare kašelj, si lahko pomagate z medom, ki zaradi vsebnosti protivnetnih snovi zmanjšuje draženje grla in blaži kašelj.

Lahko ga uporabite tako, da čajno žličko medu razredčite v kozarcu tople vode ali kakšnega drugega nesladkanega napitka kot je čaj, ter popijete preden greste spat.  

Ne spreglejte:

Učinkuje pri globljem in kakovostnejšem spancu

Za ljudi, ki se soočajo s težavnim spanjem in se ponoči pogosto zbujajo, je čajna žlička medu pred spanjem ena izmed učinkovitih možnosti, da se telo sprosti in doseže miren počitek tekom celotne noči.

Temu pripomore predvsem sestavina triptofan, ki jo vsebuje med. Triptofan je sicer eno izmed najnujnejših snovi za telo, saj predstavlja del strukture melatonina, ki podpira normalen spanec, in serotonina, ki je pristojen za uravnavanje stopnje tesnobe.    

Pomaga telesu pri izgorevanju maščob

Če imate željo shujšati na učinkovit in varen način, je med odlična izbira, ki lahko pomaga pospešiti metabolizem. Hitrejši metabolizem pomeni to, da telo porabi več energije in posledično več maščob. Če boste zaužili med pred spanjem, bo vaše telo celo noč porabljajo nekaj odvečne maščobe, kar lahko pripomore tudi k hujšanju.  

Koristen tudi pri upočasnjevanju staranja

Za upočasnitev staranja obstaja kar nekaj formul in napotkov, med katerimi je tudi uživanje hrane, ki je bogata z antioksidanti. V namen uporabe medu, ki ugodno deluje na kožo, pa si lahko večkrat naredite masko za obraz z medom, ki jo nanesete na obraz in tam pustite 20 minut, nato pa sperete z mlačno vodo.

Zmanjšuje tveganje za razvoj depresije

Morda boste nekoliko presenečenim, toda med ima vpliv tudi na psiho. Predvsem zaradi vsebnosti polifenola, snovi, ki omejuje in uravnava določene reakcije, ki se dogajajo v možganih. Ohranjanje teh reakcij lahko zmanjša tveganje za razvoj depresije. To pa je le še en dober razlog več, da si boste večkrat privoščili žličko medu. 

Vir: net.hr

Preverite še:

Bonus video: Urša Milavec o notranjem miru in ravnovesju

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger