Mnogi zdravniki se strinjajo, da je redno uživanje fermentiranih mlečnih izdelkov, ki vsebujejo bakterije, koristne za črevesno mikrofloro, osnova zdravega načina življenja in pravilne prehrane. Vendar pa nimajo vsi ti izdelki blagodejnega učinka na človeško telo.
Dietologinja Daria Rusakova je sestavila seznam fermentiranih mlečnih izdelkov, ki so škodljivi za zdravje.
Ne spreglejte:
- Slovenski dijaki v šoli ne želijo telovaditi, popoldne pa hodijo v plačljiv fitnes: to navajajo kot razlog
- Zakaj vsakdo potrebuje "jeznega prijatelja"
Jogurti z dodatki
Jogurti z različnimi dodatki niso naravno "mleko", saj vsebujejo veliko več ogljikovih hidratov kot kateri koli drugi fermentirani mlečni izdelek. Zaradi nenaravnih dodatkov in velike količine sladkorja, ki zmanjšuje absorpcijo kalcija, se prej uvrščajo med sladice kot med mlečne izdelke.
Mlečni izdelki brez maščobe
Čeprav jih večina ljudi uživa, ker misli, da so nizkokalorični in zdravi, so mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob vse prej kot to. Dejstvo je, da se v takšne jogurte dodaja škrob, da se doseže potrebna konsistenca, vendar pa je škrob prav tako kaloričen kot ogljikovi hidrati. Težava je v tem, da "mleko" brez maščobe ne nasiti telesa, temveč povečuje apetit z zviševanjem ravni sladkorja v krvi.
Mastna kisla smetana
Smetana z vsebnostjo maščobe 25-30 % je eden najtežje prebavljivih izdelkov, saj moti delovanje trebušne slinavke in jeter. Vendar to ne pomeni, da se morate tej sestavini popolnoma odpovedati. Da bi se izognili prebavnim težavam in tveganju za razvoj gastrointestinalnih bolezni, je dovolj, da izberete tisto z nižjo vsebnostjo maščob, 10-15 %.
Vir: krstarica.com
Novo na Metroplay: Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec