Živela je 122 let in bila najstarejša oseba na svetu: vsak dan je uživala tri preprosta živila

2. 7. 2024
Deli
Živela je 122 let in bila najstarejša oseba na svetu: vsak dan je jedla tri preprosta živila (foto: Profimedia)
Profimedia

Svojo zavidljivo starost je pripisovala tudi prehrani.

Ljudje že vrsto let raziskujemo, kako si lahko "podaljšamo" življenje in doživimo visoko, a vitalno starost. Čeprav je naša življenjska doba odvisna od več dejavnikov, je zaenkrat jasno, da k dolgemu in vitalnemu življenju močno pripomore ustrezen življenjski slog.

V čem pa je pravzaprav skrivnost? Prav to vprašanje si je zastavila britanska organizacija Eden’s Gate, ki je proučevala šest ljudi, starejših od 100 let. Med njimi je bila tudi Francozinja Jeanne Louise Calment, ki je živela 122 let in bila najstarejša oseba na svetu. Jeanne je, ko je bila še živa, razkrila, da vsak dan uživala tri osnovna živila.

Ne spreglejte:

Čokolada

Jeanne Louise Calment je izjavila, da si je po vsakem obroku privoščila košček temne čokolade. Že več raziskav je pokazalo, da čokolada vsebuje močne antioksidante in da lahko v zmernih količinah koristi zdravju srca, obenem pa krepi imunski sistem. 

Vino

Francozinja naj bi si vsak dan privoščila manjši kozarec rdečega vina. Medtem, ko je pretirana količina alkohola lahko izredno škodljiva za zdravje, ima lahko manjša količina rdečega vina številne prednosti. Ravno ta pijača je v manjših količinah pogosto na jedilniku tistih, ki živijo dolgo.

Oljčno olje

Mnogi stoletniki živijo v tako imenovanih "modrih conah", predelih sveta, kjer je največ ljudi, starejših od 100 let. Čeprav Francozinja ni živela na omenjenih območjih, je njena prehrana bila precej podobna kakor tista, ki jo uživajo prebivalci modrih con. Med drugim je v svoje jedi vsak dan dodajala oljčno olje.

Vir: krstarica.com

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren