Nečimernost na vašem krožniku

28. 2. 2002

Za lepši videz lahko storite dvoje: izpraznite prašička za plastično operacijo ali sežete po boljši hrani.

Ste opazili, kaj vse obljubljajo etikete na plo? evinkah in reklame za pasjo hrano? Sijo? e o? i, gladko dlako, mo? ne zobe. S tako prehrano bo vaš štirinožni prijatelj gotovo osvojil vsaj eno od pasjih trofej in še krdelo samic. Kaj pa vi? Vemo že, da se s pravilno prehrano lahko izognemo sr? nim boleznim in raku, vendar so tu še o? i, dlaka, zobje … Mislite, da ljudje ne moremo s hrano polepšati svoje zunanjosti?

Lahko. Le pravo hrano morate izbrati. Ali veste, da grozdje pospešuje rast las? Koža vam bo hvaležna za marelice, saj pomagajo ohranjati njeno prožnost. Tudi mesa vam ne bomo prepovedali! Za manjši trebuh je celo zelo priporočljivo.

Okusnih izboljševalcev vašega izgleda ne manjka, zato smo pripravili kar cel seznam. Medtem ko bo vaš Švrk mlaskal po svoji posodi, si vi privoš? ite svoj krožnik lepote.

Za večje mišice

? e zapuš? ate fitnes z ravno tako velikimi mišicami, kot ste jih imeli ob prihodu, vam verjetno manjka ogljikovih hidratov. ? e se niste dovolj oskrbeli z njimi, tudi ne boste imeli dovolj energije za dokon? anje vadbe. Mišice najbolj rastejo ravno med zadnjimi zahtev- nimi ponovitvami. Med intenzivnim dvigovanjem uteži telo pravzaprav porablja izključno ogljikove hidrate. Zato vsak dan zaužijte dobrih 6 do 11 gramov ogljikovih hidratov na kilogram telesne teže.

Za pokončno držo

Za prepre? evanje osteoporoze vaše telo potrebuje obilo kalcija. Za moške to pomeni vsaj štiri obroke (enote) mleka in mle? nih izdelkov z manj maš? obe na dan. Vendar kalcij ni edini mineral, ki prepre? uje osteoporozo. Novejše raziskave so pokazale, da tudi magnezij pripomore k nalaganju in krepitvi kostne strukture. Dobri viri tega minerala so rjavi riž, špina? a in brokoli. Vse skupaj pa poplaknite z vsaj enim kozarcem vode, da se bosta oba minerala lahko dobro absorbirala.

Imate suho kožo

Zakaj bi ženi kradli po marelicah diše? i tonik za kožo, ko pa se lahko posladkate kar s pravim sadežem in si obenem zavarujete kožo od znotraj navzven. Za ta trik je odgovoren vitamin A v marelicah, ki v telesu pospeši nastajanje snovi, ki varujejo kožo. Veliko tega vitamina najdete tudi v korenju, dinjah in paradižniku. Izogibajte pa se pripravkom s prevelikimi odmerki, ker so za telo lahko nevarni, saj ta vitamin ni topen v vodi in se odve? ne koli? ine ne odplavljajo iz telesa.

Odpravite podočnjake

Predstavljajte si svoje o? i kot merilo za koli? ino vode v vašem telesu. Kadar je tkivo okoli njih oteklo in napihnjeno, je to znak, da je vodnjak že skoraj suh. Prebivalci klimatiziranih prostorov naj bi spili vsaj dober liter vode na dan. ? e svoje dneve preživljate v rekah znoja kot rudarji v Zagorju, morate piti še ve? . Poleg vode je primerna tudi ve? ina obi? ajnih pija? . Alkohol seveda odpade, saj odvaja medceli? ne teko? ine, tega pa si ne želite. Udrtemu pogledu v o? eh se lahko izognete tudi tako, da omejite ? as, ki ga preždite na barskem stol? ku.

Za močnejše lase

Za zmago nad plešavostjo morate premagati dihidrotestosteron (DHT), hormon, ki zavira rast lasnih foliklov. Eno najboljših orožij proti DHT so grozdne pe? ke. Japonski raziskovalci so med raziskavo na golih miših, ki so jih zdravili površinsko z ekstraktom grozdnih pe? k, odkrili, da je ta stimuliral rast las podobno kot sinteti? na zdravila (minoxidil, rogaine). Za to imajo zasluge rastlinske snovi, imenovane proantocianidini. ? eprav vi niste plešaste miši, ne škodi, ? e tu in tam vzamete pripravek z izvle? kom iz grozdnih pe? k ali vklju? ite v svojo prehrano ve? rde? ega grozdja in njegovega soka.

Proti gubam na obrazu

Dobro že veste, da se z uporabo zaš? itne kreme v mlajših letih izognete gubam na obrazu pri petdesetih. Morda pa še niste slišali, da lahko z vitaminom E kupite še dodatno zavarovanje za svoje kremženje. ? e je vaše telo založeno s tem antioksidantom, si bo tudi koža hitreje opomogla po son? nih opeklinah. V svojo prehrano vklju? ite avokado, son? ni? na semena in polnozrnate izdelke iz žit, lahko pa dnevno jemljete tudi vitaminski dodatek, ki vsebuje 200 IU (mednarodnih enot).

Izgubite trebuh

Svoj apetit lahko ukrotite tako, da zaužijete ve? hrane, ki je bogata s cinkom. V neki ameriški študiji so raziskovalci odkrili, da se je ljudem, ki so uživali ve? cinka, pove? ala koli? ina leptina. Ta hormon nadzoruje koli? ino telesne maš? obe tako, da vas opozori, ko ste pojedli dovolj. Ko se vam pove? a koli? ina leptina, vaše telo to vzame kot znak, da za? ne graditi mišice, namesto da shranjuje maš? obo. Veliko cinka je v pustem rde? em mesu in polnozrnatih izdelkih. Mar to ne zveni kot dober zrezek na polnozrnatem kruhu?

Izbrišite brazgotine

Če ste se grdo urezali, vklju? ite rde? o papriko v svoj na? rt za okrevanje. Dodatni vitamin C bo pove? al u? inkovitost tkivnih gradnikov aminokislin, te pa bodo v zameno obvarovale vašo zarezo, da se ne bo zacelila v ne? edno brazgotino. Veliko vitamina C je tudi v kiviju, grenivkah in njihovem soku ter brusni? nem soku.

Ohranite zobe

Če ste se grdo urezali, vklju? ite rde? o papriko v svoj na? rt za okrevanje. Dodatni vitamin C bo pove? al u? inkovitost tkivnih gradnikov aminokislin, te pa bodo v zameno obvarovale vašo zarezo, da se ne bo zacelila v ne? edno brazgotino. Veliko vitamina C je tudi v kiviju, grenivkah in njihovem soku ter brusni? nem soku.

Mojca Jamnik