Obsedeni z bovlami: 3 recepti za hitro pripravljene zdrave "bovle", ki jih morate poskusiti!

4. 3. 2022
Deli
Obsedeni z bovlami: 3 recepti za hitro pripravljene zdrave "bovle", ki jih morate poskusiti! (foto: Profimedia)
Profimedia

Torej ... priznamo! Zadnje čase smo obsedeni z bovlami, zato so tu 3 recepti, ki si jih morate pripraviti. 

Zakaj imamo tako radi bovle? Naj vas prepričamo z nekaj razlogi: 

  • Sestavine lahko poljubno spreminjate, dodajate ali odvzemate in sestavite svojo najljubšo bovlo. 

  • Vsi recepti vsebujejo veliko sadja, zelenjave in hranljivih snovi, ki dajo telesu novo zalogo energije.

  • Bovle ne obtežijo, ne povzročajo zaspanosti, so lahke in po njih boste brez težav nadaljevali z delom. 

  • So hitro pripravljene, veliko sestavin lahko pripravite v naprej in si v hitrem dnevnem tempu vseeno privoščite zdrav obrok. Seveda jih lahko nesete tudi s seboj na pot ali na delo. 

  • Z lahkoto je pripraviti različne bovle za več ljudi - pač odvzamete ali dodate kaj, kar ima partner, prijatelj ali družinski član rad. Ne bo vzelo veliko časa, da za družaben večer pripravite več različnih bovl. 
Hrvate razburila fotografija parkiranega vozila: “Policija, poišči ga in kaznuj”

  • Lahko pripravite večjo količino in jo nesete na zabavo, piknik, ali druge dogodke. 

Sedaj pa k receptom ... No, še prej k navodilom, ki so podobna za vse bovle: pripravljene sestavine stresite v skledo, premešajte z žlico in si privoščite slasten obrok!

PIKANTNA BOVLA Z RAKCI

Če svojim obrokom radi dodate malce pikantnosti, vam bo recept zagotovo všeč. 

Sestavine: 

  • 2 žlici olivnega olja
  • 10 češnjevih paradižnikov (prerezanih na polovico)
  • 2 stroka česna (sesekljana)
  • 2 žlički mlete pekoče paprike
  • 2 žlici kaper
  • 1 žlička posušenega origana
  • ščep soli
  • 1/2 kg rakcov
  • 1 merico riža
  • limona

Vse sestavine 10 minut pražite v ponvi in zalijte z vodo po potrebi. Riž skuhajte po navodilih. Nazadnje vse skupaj stresite v veliko skledo, dobro premešajte in po želji prelijte z limoninim sokom. 

MEHIŠKA BOVLA 

Po želji tudi to skledo lahko naredite pikantno. 

Sestavine: 

  • 1 merica riža 
  • 1 glava cvetače (narezana na majhne kose)
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 skodelica rjavega fižola (skuhanega in pripravljenega)
  • 2 paradižnika (razrezana)
  • 1/2 čebule (sesekljane)
  • sok 2 limon
  • 1 narezan avokado
  • najljubša pekoča omaka za preliv

Riž skuhajte po navodilih. Pečico segrejte na 200 stopinj. Na pekaču razporedite cvetačo, začinite s soljo, poprom, in če imate tudi z mešanico mehiških začimb. Za 20 minut cvetačo postavite v pečico in na polovici pečenja premešajte kose, da se ne bodo zažgali. 

Fižol lahko uporabite takšnega, kot je (kuhanega) ali ga skuhanega pretlačite, daste v ponev, zalijete z malo vode in naredite kremasto zmes. 

Na koncu vse sestavine zmešajte v veliki posodi, po okusu dodatno začinite in dober tek! 

OSVEŽILNA BOVLA S TUNO ALI LOSOSOM

Bovla je zelo osvežilna, saj vsebuje veliko zelenjave, ki jo boste le oprali in narezali. Primerna je tudi za vroče poletne dni. 

Sestavine:

  • 1 merica prosene kaše
  • 1 tuna ali 1 file pripravljenega lososa
  • 10 češnjevih paradižnikov (narezanih na polovico)
  • 1 kumara (narezana)
  • 1 žlica koruze
  • 1 narezana paprika
  • mocarela po okusu
  • 2 žlici pesta 
  • sol, poper, česen 

Proseno kašo skuhajte po navodilih, ostale sestavine narežite. Vse skupaj stresite v veliko posodo, premešajte s pestom, po okusu dodatno začinite in uživajte. 

Če se želite posladkati, pa pripravite sočen pomarančni kolač brez moke.

Profimedia

Novo na Metroplay: Zakaj duhovni učitelji pogosto padejo na preizkušnjah MOČI, DENARJA in SPOLNOSTI | Romana Strašek