Našli smo originalen recept za sladico, ki ga je kraljica Elizabeta II osebno poslala predsedniku ZDA! (skupaj z njenimi nasveti in predlogi) (FOTO)

Našli smo originalen recept za sladico, ki ga je kraljica Elizabeta II osebno poslala predsedniku ZDA! (skupaj z njenimi nasveti in predlogi) (FOTO) (foto: Profimedia in Nacionalni arhiv) Profimedia in Nacionalni arhiv
10. 9. 2022

Kraljica Elizabeta II je takratnemu predsedniku ZDA Dwightu Eisenhowerju in prvi dami Mamie Eisenhower s sladico najprej postregla ob njunem obisku na škotskem gradu Balmoral leta 1959. Kasneje se je odločila, da mu bo recept kar osebno poslala. 

Kot je zapisala v pismu, ki ga hranijo v Nacionalnem arhivu, jo je na to spomnila fotografija predsednika ob žaru, ki jo je videla v časopisu. V pismu pa je zapisala kar nekaj predlogov za pripravo. 

Ker je recept za 16 oseb, piše, da za manj uporabi manjše količine moke in mleka, količino ostalih sestavin pa ohrani. In namesto sladkorja uporabi tudi sladkorni sirup in tudi to naredi sladico dobro. Za konec pa svetuje še, da je treba testo močno stepsti in da se ga ne sme predolgo pustiti stati. 

Za katero sladico gre? 
Profimedia

Tu je recept za t. i. drop scones kraljice Elizabete 

Ob omembi 'scones' morda večina pomisli na slastne čajne kolačke (recept kraljeve družine preverite TUKAJ!), ki se jih pogosto jé z maslom in marmelado.

Slaščičarji jih redno pripravljajo za kraljevo družino, tradicionalno pa jih postrežejo na vrtnih zabavah v Buckinghamski palači. Njeno veličanstvo si jih je menda najraje privoščilo z marmelado in strjeno smetano.

'Drop scones' ali škotske palačinke pa so bolj podobne ameriškim palačinkam – so sicer še nekoliko debelejše, a malenkost manjše. Tudi sladko testo je bolj podobno testu za palačinke, ki ga nato z zajemalko vlijete v vročo ponev. 

Recept za 'drop scones'
  • 4 čajne skodelice moke
  • 4 žlice sladkorja
  • 2 čajni skodelici mleka
  • 2 celi jajci
  • 2 čajni žlički sode bikarbone
  • 3 čajne žličke vinskega kamna
  • 8 žlic stopljenega masla

Stepite jajci, sladkor in približno polovico mleka. Dodajte moko in dobro zmešajte. Dodajte preostalo mleko, sodo in vinski kamen, na koncu vmešajte še maslo.

National Archives | www.archives.gov

PREVERITE ŠE: Kraljica Elizabeta II. je bila velika oboževalka ŽIVALI! Veste, koliko korgijev je imela?