Če le lahko, si paradižnik privoščite vsak dan.
Veliko ljudi ne uživa paradižnika dovolj pogosto, obstajajo pa pomembni razlogi, zakaj bi to morali spremeniti.
Ne spreglejte:
- Skrivnost vitke linije: znano je, kaj Victoria Beckham zajtrkuje (dve živili ima še posebej rada)
- Kdaj ste kupili česen? Če ga imate doma toliko časa, ga obvezno zavrzite!
Raziskave kažejo, da lahko likopen, ki ga vsebuje paradižnik, prepreči razvoj rakavih celic, zlasti raka prostate, želodca in debelega črevesa. Koristno je vedeti tudi, da se s kuhanjem paradižnika raven likopena poveča v primerjavi s surovim paradižnikom.
Paradižnik je bogat z vitaminom C, ki je naravni antioksidant. Poleg tega vsebuje vitamin A, železo in kalij, ki igrajo ključno vlogo pri ohranjanju zdravja živcev in normalnega krvnega obtoka.
Vitamin K, prisoten v paradižniku, je pomemben za strjevanje krvi. Vsakodnevno uživanje paradižnika vam bo prav tako pomagalo ohranjati kožo zdravo in sijočo. Paradižnik lahko zmanjša škodo, ki jo povzroča uživanje tobaka, zahvaljujoč kumarinski in klorogenski kislini, ki ju vsebuje.
Zaveznik pri izgubi teže
Če želite shujšati, vam bo paradižnik zelo koristen. Ima malo kalorij, bogat je z vlakninami, kar pomeni, da vas bo dlje časa nasitil, prav tako pa podpira boljše topljenje maščob.
Preberite še:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?