Močan napitek, ki prežene utrujenost: v pomoč pri izboljšanju krvne slike in povečanju energije

22. 3. 2024
Deli
Rdeča pesa predstavlja pravo energijsko bombo zoper utrujenost. (foto: Profimedia)
Profimedia

S prihodom pomladi se marsikdo sooča s tako imenovano spomladansko utrujenostjo. 

Tudi sicer utrujenost in pomanjkanje energije v današnjem precej hektičnem načinu življenja nista redkost. Še zlasti pa lahko vsakodnevno pomanjkanje energije čutijo slabokrvni ljudje, saj je to pogosto posledica slabokrvnosti.  

Ob morebitnem pomanjkanju energije si lahko pomagate z rdečo peso, ki je močno živilo, ki ga lahko dodate v različne napitke oziroma smoothije, saj je v surovi obliki najkoristnejša. Predvsem manjši gomolji surove rdeče pese imajo največjo zdravilno moč.

Ne spreglejte:

Energijska bomba rdeče pese

Rdeča pesa je odličen vir organskih kislim, med katerim je tudi folna kislina. Folna kislina ima vpliv na tvorbo rdečih krvničk in obnovo krvi, kar pomeni, da odpravlja slabokrvnost. Če folne kisline v telesu primanjkuje, pogosto prihaja do utrujenosti, težav s slabim spominom, psihične napetosti in bledikave kože.

Značilna rdeča barve pese izvira iz antociana, ki ima antioksidativne lastnosti. Prav tako rdeča pesa vsebuje telesu veliko koristnih vitaminov, med katerimi so kalij, fosfor, kalcij, silicij in vitamini C, B1 in B2.  

Uporaba surove rdeče pese je raznolika, saj je to, da pomaga  krepiti in čistiti kri in ožilje le ena izmed njenih zdravilnosti. Učinkovita je tudi pri virusnih in prehladnih obolenjih, arteriosklerozi, pri preprečevanju nekaterih hujših bolezni, upočasnjuje staranje ter čisti in razstruplja pomembne telesne organe, med katerimi so jetra, ledvice in mehur.    

Napitek za povečanje energije in izboljšanje krvne slike

Za napitek, ki vam bo pomagal povečati energijo, prav tako pa obeta tudi druge zdravstvene koristi, potrebujete rdečo peso in nekaj drugega sadja, da omilite njen specifični zemeljski okus, ki nekaterim ne ustreza.  

Katere sestavine so potrebne in kako se lotiti napitka?

  • Potrebujete eno majhno banano ali pol večje, 
  • 1 manjšo svežo rdečo peso (gomolj rdeče pese) 
  • 2 pesti malin (ali podobnega sadja)
  • 1 majhen korenček ,
  • sok pol limone, 
  • 2 dl vode.

Banano narežite v mešalnik, dodajte na majhne kocke narezano oprano rdečo peso, maline ter korenje. Zalijte z vodo in limoninim sokom ter zmešajte, dokler se ne ustvari napitek. Pripravljenemu napitku lahko dodate nekaj ledu za svežino ali pa ga popijete brez. Uživajte in naj vam tekne!   

Vir: zadovoljna.dnevnik.hr

Preverite še: Napitki za več energije in manj lakote

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord