To poletno sadje je bilo okronano za najbolj zdravo: pomaga pri hujšanju, preprečuje napihnjenost in skrbi za lepo kožo

27. 8. 2024
Deli

Kako pogosto si ga privoščite?

Ko pomislimo na melono, takoj pomislimo na njen slasten vonj in sočen videz, ki nas takoj popelje v poletje. Melona je poletno živilo, ki nam v toplejših mesecih zagotavlja vse potrebne koristi.

Ne spreglejte:

3 razlogi, zakaj je melona popolna poletna hrana

Melona poskrbi za lepo kožo

Melona vsebuje 90 % vode, zato je odličen zaveznik za ohranjanje dobre hidracije, poroča Elle.

„Naša koža je poleti običajno bolj suha zaradi morske vode, klorirane vode v bazenih ali dolgotrajne izpostavljenosti soncu,“ pojasnjujejo strokovnjaki. Poleg tega je melona bogata z antioksidanti in beta karotenom,“ nadaljujejo. Zato je idealna za pripravo kože na sonce, odlična pa je tudi v boju proti prostim radikalom (ki pospešujejo staranje kože)“.

Obljublja boljšo prebavo in raven trebuh

"Bogata je z vlakninami, zato bo pripomogla k boljšemu izločanju in ravnemu trebuhu," pojasnjujejo strokovnjaki. Poleg tega ima zelo malo kalorij, saj je v 100 g melone le 142 kJ (34 kcal).

Olajša težke noge

"Poletje je pogosto sinonim za težke noge, melona pa je eden od diuretičnih sadežev, ki odstranjuje odvečno vodo, kar je idealno v tem vročem obdobju," menijo strokovnjaki.

Zaradi visoke vsebnosti kalija in kalcija zmanjšuje otekanje spodnjih okončin.

Narezana melona
Profimedia

Kako uživati melono?

Po drugi strani pa je melona eden od sadežev, ki jih je treba jesti samostojno in ne z drugim sadjem, opozarjajo strokovnjaki.

Zato se izogibajte sadnim solatam, ki vsebujejo melono, saj lahko kombinacija z drugim sadjem poveča tveganje za napihnjenost ali prebavne težave. Lahko jo na primer pojemo kot prigrizek, saj se je za boljšo prebavo najbolje izogibati uživanju sadja po obroku.

Recept za melonino solato s češnjevimi paradižniki, sirom in šunko

Sestavine:

  • 1 melona
  • Peščica rukolne solate
  • 1 burrata
  • šunka
  • češnjev paradižnik
  • olje
  • balzamični kis
  • sol

Priprava:

Na krožnik položite rukolo kot podlago. Z žličko ali zajemalko za sladoled oblikujte melonine kroglice. Melono lahko tudi narežemo na majhne kvadratke. Dodajte narezan češnjev paradižnik, narezan sir burrata in na trakove narezan pršut. Začinite z oljem, soljo in balzamičnim kisom.

@brightmomentco on today’s tomato girl episode, we’re making an easy Italian-inspired antipasto dish made with garden fresh cantaloupe, crispy prosciutto, creamy burrata, and fresh basil! It’s super easy to make and perfect for your next summer dinner party side dish. 💃🏼🌸🍈 find the recipe on my blog!! 💌 #summerrecipes #italiansummer #italianrecipes #italianfood #summersalad ♬ original sound - Fiftiesdaily

Preberite več na Elle.si

Konec poletja tem 3 znamenjem prinaša dramatičen preobrat: Čakajo jih boleč razhod in nepričakovane težave

Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić