To je sadež, ki bi ga morali uživati vsak dan: topi maščobo, ščiti pred rakom ter izboljšuje kri in prebavo

27. 6. 2024
Deli
To je sadež, ki bi ga morali uživati vsak dan: topi maščobo, ščiti pred rakom ter izboljšuje kri in prebavo (foto: Instagram @lucyinthesskyy (Posnetek zaslona))
Instagram @lucyinthesskyy (Posnetek zaslona)

Ta sadež naj se čim pogosteje znajde na vašem krožniku.

Čeprav ga pogosto dojemamo kot zelenjavo, se paradižnik v resnici uvršča med sadje in velja za enega najbolj zdravih sadežev na svetu. Vsebuje celo vrsto koristnih hranil, ki med drugim lahko pripomorejo k hujšanju, izboljšujejo krvno sliko, blagodejno vplivajo na prebavo in celo ščitijo pred rakom.

Ne spreglejte:

Likopen, ki ga najdemo v paradižniku, lahko prepreči oziroma zavira razvoj rakavih celic, še posebej v primeru raka prostate, želodca in debelega črevesa. Zanimivo je tudi, da kuhan paradižnik vsebuje več likopena, kakor surov.

Kako priporočljivo je avto prati pozimi? Odgovor strokovnjakov vas bo presenetil

Hkrati je paradižnik bogat z vitaminom C, K in A, železom ter kalijem, ki igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave krvi, srca in ožilja.

Paradižnik je, kakor večina drugega sadja in zelenjave, bogat tudi z vlakninami. Slednje podaljšujejo občutek sitosti ter tako preprečujejo prekomerno uživanje hrane in prigrizkov, zaradi česar koristijo pri izgubi odvečnih kilogramov. Vlaknine obenem pripomorejo k zdravi prebavi in preprečujejo težave, kot so denimo zaprtje.

Vir: krstarica.com

Novo na Metroplay:  Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec