Ta sadež naj se čim pogosteje znajde na vašem krožniku.
Čeprav ga pogosto dojemamo kot zelenjavo, se paradižnik v resnici uvršča med sadje in velja za enega najbolj zdravih sadežev na svetu. Vsebuje celo vrsto koristnih hranil, ki med drugim lahko pripomorejo k hujšanju, izboljšujejo krvno sliko, blagodejno vplivajo na prebavo in celo ščitijo pred rakom.
Ne spreglejte:
- Mokre kopalke bi si morali vedno preobleči in to je razlog, zakaj
- Ste pretiravali z magnezijem? Takšni so opozorilni znaki
- Česa ne bi smeli jesti zjutraj? To so 3 izbire za zajtrk, ki veljajo za najslabše
Likopen, ki ga najdemo v paradižniku, lahko prepreči oziroma zavira razvoj rakavih celic, še posebej v primeru raka prostate, želodca in debelega črevesa. Zanimivo je tudi, da kuhan paradižnik vsebuje več likopena, kakor surov.
Hkrati je paradižnik bogat z vitaminom C, K in A, železom ter kalijem, ki igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave krvi, srca in ožilja.
Paradižnik je, kakor večina drugega sadja in zelenjave, bogat tudi z vlakninami. Slednje podaljšujejo občutek sitosti ter tako preprečujejo prekomerno uživanje hrane in prigrizkov, zaradi česar koristijo pri izgubi odvečnih kilogramov. Vlaknine obenem pripomorejo k zdravi prebavi in preprečujejo težave, kot so denimo zaprtje.
Vir: krstarica.com
- Preberite si še: Dr. Urška Šavli: "Ni zdravega telesa brez tega"
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?