Sardele, majhne ribice, ki jih najpogosteje jemo iz konzerv, vsebujejo maščobne kisline omega-3 in manj živega srebra kot konzervirane tune. Razlog se skriva v velikosti in življenjski dobi rib. Dlje kot živijo in višje kot so na prehranski verigi, več težkih kovin vsebujejo.
Ko naslednjič odprete konzervo sardel, ne jejte zraven samo kruha, temveč še paradižnik ali avokado in si tako zagotovite polnovreden obrok, poln dobrih maščob, vlaknin in beljakovin.
Tu je odličen recept s sardelami.
Sardele s paradižnikom in rukolo
Za 4 osebe potrebujete:
- 8 sardel
- 2 žlici olivnega olja
- 1 sesekljano rdečo čebulo
- 1 sesekljan in očiščen oranžen čili
- 400 g oplaknjene in odcejene leče (pločevinka)
- 450 g koščkov paradižnikov (pločevinka)
- 1 žlico drobno sesekljanega koriandra
- sol, sveže mlet poper
- limonine krhlje za okrasitev
Postopek:
V očiščene sardele nekajkrat zarežite. V ponvi segrejte olje in na njem 3 do 4 minute pražite čebulo. Dodajte čili in vse skupaj pražite še 2 minuti. Nato primešajte lečo, paradižnike, 4 žlice vode in vse skupaj dušite še 3 do 4 minute. Ves čas mešajte.
V tem času sardelam dodajte začimbe in jih potresite s koriandrom. Segrejte rebrasto ponev in na njej sardele z vsake strani pecite po 3 do 4 minute.
Lečo porazdelite po krožnikih, po njej razporedite sardele in jed okrasite s krhlji limone.
Preberite še: Recept za najboljši humus ali Zdravi prigrizki
Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa