Čeprav je zdrava, lahko povzroči težave: to je razlog, zakaj solata zvečer ni dobra izbira

21. 3. 2024
Deli
Zakaj solata za večerjo po mnenju nutricionistov ni dobra izbira? (foto: Profimedia)
Profimedia

Solata spada med pogost dodatek k obrokom ali pa kot samostojna jed, ki jo mnogi radi zaužijejo kot del vsakodnevne prehrane ali pa v času hujšanja. 

Poleg klasičnih solat, med katerimi sta zelena in zeljna solata, se lahko z nekaj kreativnosti solato pripravi na različne načine in z raznolikimi dodatki in prelivi.

Čeprav si jo mnogi na račun njenega sinonima za zdravje radi privoščijo v različnih fazah dneva, med drugim tudi za večerjo, slednje ni najbolj priporočljivo.

Ne spreglejte:

Boste solato? Da, toda ne za večerjo

Kljub temu, da solata velja za bogato z različnimi hranili in vitamini, ki so koristni zdravju, dobro vplivajo na presnovo in prebavo, ter so v pomoč tudi pri hujšanju, nutricionisti odsvetujejo, da solato jeste za večerjo. Pravzaprav priporočajo, da je ne uživajte po peti uri popoldne.  

Razlog, da solata ni dobra izbira v poznejših urah dneva ima povezavo s telesom in naravnim ritmom narave. Človeško telo namreč deluje kot cikel narave in ko se dan končuje in upočasnjuje, ima skladno s tem upočasnjen ritem delovanja tudi proces prebave.  

Posledice poznega uživanja solate

Dan je zjutraj dan najbolj svež in primeren za nove aktivnosti, prav tako je tudi s prebavnim traktom, ki je najbolj aktiven zjutraj. Do večera se prebava umirja skupaj z dnevnim ritmom, kar pomeni, da surovo hrano telo v poznejših popoldanskih oziroma večernih urah težje prebavlja in zato porablja več energije.   

Posledice poznega uživanja solate ima lahko tudi druge neprijetnosti, med katerimi so težave s spanjem, saj zaradi težjega prebavljanja surova hrana na večer, lahko nastane tako imenovano vretje v črevesju, ki povzroči napihnjenost. To lahko ponoči zmoti prebavni sistem, zaradi česar se boste lahko tudi zbudili bolj utrujeni kot spočiti.   

Katere so boljše izbire za večerjo?

Ameriški strokovnjaki pravijo, da je solato najbolje zaužiti pred sončnim zahodom, toda ne pozno zvečer. Zvečer se izogibajte tudi mastne, pekoče in cvrte hrane, ki je prav tako težko prebavljiva in lahko zmoti kakovosten spanec.

Kljub temu, da je zadnji obrok različen glede na potrebe vsakega posameznika, si za večerjo raje privoščite lahkoten obrok, ki ne obremenjuje želodca in prebave. Med priporočljivimi izbirami so na primer navadni jogurt, juha, riba ali piščanec na žaru.     

Vir: mondo.rs

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ