Težko zaspite? TO je 10 živil, ki vam lahko pomagajo

26. 9. 2023
Deli
Težko zaspite? TO je 10 živil, ki vam lahko pomagajo (foto: Profimedia)
Profimedia

V postelji preživimo skoraj tretjino življenja in kakovosten spanec je bistvenega pomena za večjo vitalnost, energičnost in zdravje. 

Če se tudi sami soočate z nemirnim spancem ali pa težko zaspite, si lahko pri tem pomagate na povsem naraven način in v svojo prehrano pred spanjem vključite katero izmed živil, ki vam bodo pomagala hitreje zaspati.

Seznam živil, ki pripomorejo k hitrejšemu spancu:

1. Med

Med je odlično naravno živilo, ki vam lahko pomaga hitreje zaspati. Nekaj ur preden se nameravate odpraviti v posteljo, v toplo mleko ali zeliščni čaj dodajte kapljico medu, kar bo pripomoglo znižati raven oreksina, nevrotransmiterja, ki dviguje raven budnosti.

2. Banane

Banane vsebujejo veliko kalija, minerala, ki je bistveno pripomore h globokemu spancu. Ker so banane tudi polne triptofana in magnezija, delujejo tudi naravno pomirjevalno.

3. Polnozrnata živila

Če ste pred spanjem nekoliko nemirni, si lahko privoščite polnozrnati kos kruha. Polnozrnata žita namreč spodbujajo nastajanje inzulina, ki pomaga živčnim potem, da do možganov pride triptofan - aminokislina, ki deluje kot pomirjevalo.

4. Fižol

Kot pomočniki zoper nespečnost so tudi vitamini skupine B, ki prav tako pomagajo ublažiti stres in tesnobo. Če imate težave s spanjem, lahko poskusite fižol, ki vsebuje skupek različnih vitaminov B, kot so B6, niacin in folat.

5. Oreščki

Peščica oreščkov je odličen prigrizek pred spanjem, saj pomagajo povečati raven serotonina v možganih, prav tako pa so polni magnezija in triptofana, kar ima pomirjevalni učinek na telo. Orehi, lanena semena, bučna semena in sončnična semena vsebujejo največje količine tega naravnega pomirjevala.

6. Oves

Melatonin je hormon, ki pomaga nadzorovati cikel spanja in budnosti v telesu. Oves je naravni vir melatonina, zato je ena izmed rešitev zoper nespečnost in slab spanec tudi ta, da si pred spanjem privoščite majhno skledo ovsenih kosmičev.

7. Čičerika

Čičerika je vsestranska stročnica, ki je med drugim bogat vir beljakovin. Čičerika ne le, da dokazano pomaga pri manjšem uživanju hrane, ampak vsebuje tudi veliko vitamina B6, ki ima pomembno vlogo pri proizvodnji serotonina, hormona sreče, ki blagodejno deluje na duševno zdravje in miren počitek.  

8. Češnjev sok

Tudi češnje so znane po visoki vsebnosti melatonina, ena izmed raziskav pa je pokazala, da lahko redno pitje češnjevega soka ali uživanje češenj pomaga ljudem z nespečnostjo uravnavati spalne cikle, kar pripomore h kakovosti spanca.

9. Listnata zelenjava

Kalcij je mineral, ki je med drugim odgovoren za proizvajanje spalnih hormonov. Zelenolistna zelenjava vsebuje veliko kalcija, kar je odlična novica, če imate slab spanec. Pripravite si čips iz ohrovta za hranljiv prigrizek, ki spodbuja spanje.

10. Kamilični čaj

Ni iz trte zvito, da kamilični čaj pomirja, zato si ga ni odveč privoščiti kakšno skodelico pred spanjem. Morda vam bo prav ta rutina pomagala, da boste hitreje zaspali. 

Vir: yourtango.com

Preverite še video: Prehranska strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o rastlinski prehrani