Španski ocvrtki churrosi - odlična alternativa krofom

Španski ocvrtki churrosi - odlična alternativa krofom (foto: Barbara Kvas) Barbara Kvas
24. 2. 2020

Se vam zdi, da je priprava domačih krofov prezapletena in časovno preveč zamudna? Pripravite božanske churrose, ki vam bodo vzeli le dobre pol ure časa.

Churrosi izvirajo iz Španije in Portugalske, dandanes pa jih obožujejo in v njih uživajo predvsem v bivših španskih in portugalskih kolonijah, nič manj pa niso popularni tudi drugod po svetu. Tudi v Sloveniji.

Churrosi se zadnja leta v Ljubljani znajdejo na marsikateri stojnici v času decembrskega praznovanja. Vsekakor pa si svojo pozornost zaslužijo tudi v pustnem času.

Churrose lahko pripravimo v dobre pol ure in so prav zato odlična alternativa krofom in miškam, zaradi svojega prisrčnega izgleda in oblike ter konec koncev tudi okusa, pa so priljubljeni tako pri otrocih kot pri starših.

Čeprav so churrosi največkrat pripravljeni prav v času praznovanj, jih v Španiji in marsikje v Latinski Ameriki obožujejo čez vse leto. V njih uživajo v času zajtrka, največkrat v družbi kave, kakava ali čokoladne pomake, v katera lahko dolge kose mehkega na znotraj in čudovito hrustljavega testa na vem, tudi pomakajo. Prodajajo jih ulični prodajalci, na voljo pa so tudi v kavarnah in slaščičarnah. Seveda pa v njih uživajo tudi čez dan.

Churrosi oziroma ocvrtki so pripravljeni iz paljenega testa in ocvrti v dobro segretem olju. V dobro segreto olje jih vbrizgamo z zvezdnim nastavkom, lahko pa se uporabi tudi le vrečka za zamrzovanje z odrezanim robom.

RECEPT: Enostavni domači churrosi

SESTAVINE

Sestavine za paljeno testo:

 • 250 ml vode
 • 75 g masla
 • 125 g pšenične bele moke
 • 2 jajci
 • 1 žlička vanilijeve paste ali esence

Sestavine za okraševanje in pečenje:

 • 2 žlički cimeta
 • 2 žlici sladkorja
 • približno 0,5 rastlinskega (najbolje repičnega) olja za cvretje ali
 • stopljenega gheeja

Sestavine za čokoladno pomako:

 • 125 ml sladke smetane
 • 150 g (temne) čokolade
 • 1 žlička vanilijeve paste ali esence
 • 1 žlička kave (neobvezno)
 • ščepec soli
PRIPRAVA:

1. KORAK:

Pripravite paljeno testo

V kozico dajte vodo in maslo in segrevajte, da voda zavre in se maslo stopi. Nato dodajte moko in mešajte približno 2 do 3 minute, da mešanica postane kepa in odstopa od kozice.

Kozico odstranite s štedilnika in pustite, da se 10 minut hladi.

Nato v kepo umešajte najprej eno jajce, nato še drugo in obakrat zelo dobro premešajte.

2. KORAK

Churrose specite

Paljeno testo prenesite v vrečko z zvezdastim nastavkom (ali v navadno vrečko za vlaganje, ki ji odrežite eno konico).

Olje segrejte na 175°C, nato pa v segretega polagajte po približno 5 cm velike kose testa – prekinite jih s čistimi škarjami.

Pecite jih približno 5 minut na eni strani, nato pa jih obrnite in specite še na drugi strani.

3. KORAK

Pripravite sladkorni posip

Sladkor zmešajte s cimetom, nato pa mešanico razporedite na plitek krožnik.

Pečene churrose najprej za minuto odložite na s papirnato brisačo obložen krožnik, nato pa še v cimetovo mešanico in jih v njej povaljajte, da se cimetova mešanico oprime celotnega churrosa.

4. KORAK

Pripravite čokoladno pomako

Čokoladno pomako pripravite tako, da najprej do vretja in nič več segrejte sladko smetano, nato pa vanjo umešajte čokolado, vanilijevo pasto, sol in kavo in dobro premešajte, da se čokolada stopi in pomaka postane svetleča.

5. KORAK

Postrezite in neznansko uživajte

Še tople churrose (čeprav so odlični tudi sobne temperature!) postrezite s toplo (pravzaprav je dovolj, da je tekoča) čokoladno pomako in uživajte.

Vidite? Resnično je enostavno. Poskusite jih, ne bo vam žal.

Recept in foto: Barbara Kvas (www.sitfit.si)