Katero sadje je najbolj zdravo na svetu?
Sadje in zelenjava sta pomemben del zdrave, uravnotežene prehrane. Našemu telesu zagotavljata pomembne vitamine in minerale, zaradi visoke vsebnosti vlaknin pa skrbita tudi za zdravo prebavo in podaljšujeta občutek sitosti. Obenem imata razmeroma nizko energijsko vrednost, zato sta odlična izbira tudi za vse, ki hujšajo.
Na portalu Elle poročajo v študiji, v kateri so raziskovalci z univerze William Paterson v ameriški zvezni državi New Jersey analizirali najbolj zdrava živila rastlinskega izvora in jih razvrstili glede na bogastvo hranilnih snovi, mineralov, vlaknin itd. Zanimivo? Med prvimi desetimi ni niti enega sadja. Absolutno najbolj zdravo je šele na 28. mestu. In to še ni vse: med 41 uvrščenimi živili je skupno prisotnih le 7 vrst sadja.
Ne spreglejte:
- 4 najboljše vaje za raven trebuh, ki jih lahko izvajate kar stoje
- Kako prepoznati hormonsko neravnovesje in kako si pomagati? (Pojasnjuje nutricionistka)
- To je 6 najbolj zdravih vrst semen, ki bi jih morali redno uživati
Če je sadje na lestvici uvrščeno šele na zadnjih 14 mest, je to predvsem zato, ker ima v primerjavi z analizirano zelenjavo majhno vsebnost vitaminov, vlaknin in drugih pomembnih snovi glede na število kalorij.
Raziskovalci z univerze William Paterson so lestvico sestavili prav na podlagi tega razmerja: višja kot je vsebnost vitaminov, vlaknin in drugih sestavin glede na število kalorij, bolj zdravo je živilo. Upoštevajte, da več vrst sadja ni izpolnjevalo niti osnovnih meril za vključitev v študijo. Kljub temu se jih je sedem uvrstilo med prvih 41.
7 najbolj zdravih vrst sadja na svetu
- Na prvem mestu med sadjem (vendar na 28. mestu skupne lestvice) je limona. Vsebuje 53 mg vitamina C na 100 gramov ter kalcij, magnezij, kalij in vlaknine. Vitamin C je pomemben za naš imunski sistem, ščiti nas pred prostimi radikali in je potreben za tvorbo kolagena.
- Drugo najbolj zdravo sadje je jagoda, ki je na 30. mestu: z 62 mg na 100 gramov vsebuje jagode celo več vitamina C kot agrumi. Bogate so tudi s folno kislino, železom, magnezijem in kalcijem. Zlasti železo prispeva k normalni tvorbi rdečih krvničk in pomaga pri prenosu kisika.
- Na tretjem mestu je pomaranča (33. mesto na skupni lestvici). Pomaranče so prave bombe vitamina C, bogate pa so tudi s kalcijem. Poleg tega vsebujejo kalij in magnezij. Slednji je mineral temeljnega pomena za uravnavanje različnih biokemičnih reakcij in celičnih funkcij v telesu.
- Četrto najbolj zdravo sadje je limeta, ki je na lestvici takoj za pomarančo (34. mesto). Poleg vitamina C vsebuje še fosfat, kalij in kalcij (potrebni za gradnjo kosti in zob).
- Na petem mestu je še en agrum, grenivka, natančneje rdeča in roza grenivka. S tremi grenivkami lahko pokrijemo dnevno potrebo po vitaminu C. Vitamin A in betakaroten, ki ju vsebuje grenivka, sta še posebej pomembna za vid in imunski sistem.
- Na šestem mestu je jagodičevje, robida. Ta med drugim vsebuje kalcij, kalij in magnezij, železo in mangan. Za njeno temno barvo so zaslužni antocianini, flavonoidi z antioksidativnimi, protivnetnimi in protistarostnimi lastnostmi ter lastnostmi proti prostim radikalom.
- Zadnja na seznamu najbolj zdravega sadja je bela grenivka (41. mesto). Bela plast tik pod lupino (mezokarp) vsebuje različne prehranske vlaknine, ki so pomembne za zdravje črevesja in prebavo.
Kako v prehrano vključiti veličastnih 7
Morda ste opazili, da so na seznamu pretežno sadeži, katerih okus ni nujno prijeten. Mnogi med nami težko prenašajo celo grenivko, saj se jim zdi pretirano grenka. Seveda je z jagodami in robidami vse veliko lažje. Lahko jih jemo kar tako, jih dodamo sadnim solatam, muslijem, chia pudingu ... Zlasti jagode so odlične tudi za pripravo okusnih smoothijev. Dobro je tudi vedeti, da lahko ti dve pomladno-poletni sadni vrsti zamrznemo in ju uživamo tudi v zimskih mesecih. Kljub zamrzovanju namreč ohranita večino hranilnih snovi.
Prav tako ni težava vključiti v prehrano pomaranče, ki so sicer agrumi, vendar jih lahko jemo v kosih ali iztisnjene, lahko pa jih uporabimo tudi kot sestavino solat (z rezanjem pulpe ali filiranjem lupine). Pri limoni in limeti, ki sta preveč trpki, da bi ju lahko jedli same po sebi, se stvari zapletejo. Edina rešitev je iztisniti sok. Pri tem je med mnogimi še posebej priljubljena navada jutranjega pitja vode z limono, ki ne zagotavlja le vitaminov, ampak ima tudi razstrupljevalne lastnosti.
Na splošno se lahko sok agrumov uporablja za:
- solate;
- za aromatiziranje sadnih solat;
- za pripravo sadnih sokov (odlični sta kombinaciji pomarančnega soka + grenivkinega soka in pomarančnega soka + limoninega soka);
- dodajanje kislega pridiha omakam;
- pripravo sorbetov (limonin sorbet je klasika).
Seveda pa je najboljša izbira za vas tisto sadje, ki ga imate radi. Pomembno je, da izbirate živila, ki so vam okusna in jih lahko brez težav dolgoročno vključujete v svojo prehrano. Ne glede na seznam, ima prav vso sadje lahko zdravstvene koristi, zato le izberite tistega, ki ga imate najraje, in ga vključite v svoje obroke.
Preberite več na Elle.si
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?