Sadje nam lahko zagotovi nujno potrebne vitamine, minerale in vlaknine, a določeni sadeži nam lahko tudi škodujejo.
V splošnem sadje velja kot skupina živil, ki je za naše zdravje zelo koristna, a na portalu n1info.hr opozarjajo, da moramo tudi pri uživanju sadja biti previdni.
Najnovejši podatki, ki jih je od evropskih vlad prejela organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network) namreč kažejo, da sadje vsebuje največ nevarnih pesticidov.
V poročilu so povedali, da je velik delež hrušk (49 %), grozdja (44 %), jabolk (34 %), sliv (29 %) in malin (25 %) v Evropi tretiranih z zelo nevarnimi pesticidi, ki vplivajo na razvoj številnih zdravstvenih težav. Pri organizaciji opozarjajo, da že zelo majhne doze lahko škodujejo zdravju.
Med najbolj intenzivno tretirane sodijo portugalske, belgijske in nizozemske hruške. Podobno je z jabolki: najbolj nevarna so nizozemska, sledijo grška in portugalska.
Pred uživanjem je pomembno, da sadje temeljito operemo in tako odstranimo ostanke pesticidov.
Vseeno pa se številni sodobni pesticidi absorbirajo tudi v sadež in jih tako ne moremo odstraniti, zato je najbolje, da izbiramo domače sadje, za katerega vemo, da ne vsebuje nobenih potencialno nevarnih snovi.
Vir: n1info.hr
Novo na Metroplay: "Ljudje v življenju potrebujemo več mehkobe" | Tereza Poljanič