Vse, kar morate vedeti o umetnih sladilih in naravnih alternativah sladkorja

Vse, kar morate vedeti o umetnih sladilih in naravnih alternativah sladkorja (foto: Profimedia) Profimedia
17. 8. 2019

Sladkor je lahko naš sovražnik ali pa zaveznik. Športniki ga denimo potrebujejo, ker se hitro spremeni o ogljikov hidrat, s katerim se hranijo mišice. Če redno uživamo predelan sladkor in se ne gibljemo dovolj, pa to vodi v debelost. Kaj morate vedeti o umetnih sladilih in naravnih alternativah sladkorja

Fruktoza, naravni sladkor, ki ga najdemo v sadju, in laktoza, ki se nahaja v mleku, sta bolj zdrava kot predelan beli sladkor, ki povzroča debelost in številne bolezni.

Mnogi ljudje se vedno bolj zatekajo v uporabi alternativ, ki so pripravljene po različnih postopkih in vsebujejo zelo raznolike sestavine.

Nekatera sladila, narejena v laboratorijih, so celo zelo škodljiva!

Med

Čajna žlička medu je nekoliko bolj sladka in vsebuje malce več ogljikovih hidratov (17 g) kot beli sladkor (12 do 13 g).

Sestavljen je iz fruktoze, glukoze in saharoze, pridelujejo ga čebele. Lahko ga uživate zmerno, če pa imate potrebo po več sladkorja, je bolj priporočljivo poseči po sadju.

Z lokalno pridelanim medom lahko preprečite alergije na cvetni prah. Na trgu se pojavlja veliko mešanic s sladkornim sirupom, zato bodite previdni pri izbiri.

Če med kristalizira, ni s tem nič narobe.

Uporaba: žličko medu vmešajte v kosmiče za zajtrk in dodajte še sveže sadje.

Javorjev sirup

Žlička vsebuje 13 g ogljikovih hidratov. Je naravnega izvora, pri nakupu pa bodite pozorni, da kupite 100 %, torej brez dodatkov (pogosto mu dodajo koruzni sladkor).

Uporaba: ker je tekoč, se odlično obnese v smutijih in kot preliv na palačnikah, sadju in sladoledu.

Agavin sirup

Ena žlička vsebuje 15 g ogljikovih hidratov. Gre za produkt narave, tako kot pri javorjevem sirupu. Je pa nekoliko manj sladek od belega sladkorja.

Uporaba: odličen je za pripravo zdravih sladic in namesto sladkorja v različnih napitkih.

Kokosov sladkor

Čajna žlička vsebuje 12 g ogljikovih hidratov. Narejen je iz soka palmovca in lahko vsebuje nekaj vitaminov, ki jih vsebuje palma. To so cink, kalcij, železo in kalij.

Ima nižji glikemični indeks od medu, sestavljen pa je prav tako iz glukoze, fruktoze in saharoze.

Uporaba: enkratno se obnese pri peki ali namesto sladkorja v kavi in čaju.

Stevia

Žlička vsebuje 1,5 g ogljikovih hidratov. Sladilo naredijo iz zmletih listov stevije.

Okus je nekoliko drugačen kot pri sladkorju – precej bolj sladek, ampak z določenim priokusom, ki je nekaterim ljudem všeč, drugim pa sploh ne.

Uporaba: zaradi priokusa ni priporočljiva za sladkanje toplih napitkov, lahko pa jo vmešate v sladice ali smutije, kjer se bo pomešala z drugimi okusi. Iz stevije pogosto izdelujejo tudi čokolado z nižjo energijsko vrednostjo.

Alkoholni sladkorji: xylitol, erythritol

Alkoholni sladkorji niso ne ogljikovi hidrati ne sladkorji. Lahko jih najdemo v sadju in nekateri zelenjavi, narejeni pa so iz molekul sladkorja, pogost ga pridelujejo iz breze.

Telo jih presnavlja drugače kot navadne sladkorje, pogosto jih najdemo v žvečilnih, saj ne povzročajo kariesa. Xylitol preprečuje glivična vnetja in ima izredno nizek glikemični indeks, zato ga priporočajo ljudem s sladkorno boleznijo.

Uporaba: prah lahko vmešate v tople napitke in uporabite pri pripravi sladic.

Sladila, ki se jim je treba izogibati:

Sukraloza

Se oglašuje kot sladilo brez energijske vrednosti, kar pomeni, da vam pri športnih aktivnostih ne bo koristila. En majhen zavitek vsebuje le 4 g ogljikovih hidratov.

Pridelana je umetno in je veliko bolj sladka ob belega sladkorja. Pogosto se nahaja v brezalkoholnih in alkoholnih napitkih. Raziskave na živalih so pokazale, da lahko povzroči raka.

Ena pijača iz pločevinke na teden vas še ne bo spravila v grob, če pa se le da, se ji izogibajte.

Aspartam

Ima bolj sladek okus kot beli sladkor, po energijski vsebnosti pa je bolj podoben sukralozi.

Pogosto ga najdemo v energijskih in drugih brezalkoholnih pijačah. Študije so pokazale, da povzroča raka, še posebno pri moških!

Saharin

Gre za umetno sladilo, nekatere študije so pokazale, da povzroča raka prostate. Če se le da, se ga izogibajte!

Si pogosto privoščite kaj sladkega?

Rešite kviz in ugotovite, ali dnevno zaužijete preveč sladkorja?

Preverite tudi:

Vir: Bicycling, Healthline