Kalčki

7. 2. 2008
Deli
Kalčki

Nežne rastlinice v sebi skrivajo atomsko energijo številnih vitaminov, rudninskih snovi, esencialnih aminokislin, klorofila in rastlinskih virov omega 3 maščobnih kislin. Z uživanjem kalčkov tako pridobite vse snovi, ki jih vaše telo potrebuje v zelo lahki prebavljivi obliki.

Kaj je tako posebnega pri kalčkih?

  • Različna semena se prek procesa namakanja spremenijo v kalčke, torej žive poganjke.
  • Namočeno seme v vodi s sproščanjem številnih encimov vzklije in z vsrkanjem vode postane vsaj dvakrat večje. Hkrati se poveča tudi količina hranilnih snovi. Vsebuje tudi dva agenta, ki delujeta proti staranju in jih najdemo samo v živih celicah: ADN in RNA (nukleinske kisline).
  • Zaradi zelo nizke energijske in visoke hranilne vrednosti so kalčki odličen dodatek različnim dietam, saj kar 90 odstotkov njihove celotne teže zavzema voda.

Študija ameriške univerze v Pensilvaniji je dokaza, da je v kalčkih 500 odstotkov več vitaminov kot v semenih. Šest skodelic kalčkov na dan naj bi zadostovalo za potrebe po hranilnih snoveh, prav tako pa bi organizmu dovajali bolj zdrave beljakovine kot tiste, ki jih najdete v mesu ali drugih rastlinskih virih.

Kalček – dragocenejši od semena

  • Vitamini: Sojini kalčki imajo veliko vitaminov B-kompleksa in prav neverjetno količino vitaminov A in C, ki sta tudi antioksidanta in pomagata ohranjati zdrav organizem. Med kaljenjem se poveča vsebnost vitamina A za trikrat in vitamina C za petkrat.
  • Pol kozarca večine vrst kalčkov vsebuje več vitamina C kot šest kozarcev pomarančnega soka.
  • Kalčki redkvice imajo 29-krat več vitamina C in štirikrat več vitamina A kot mleko, vseh vitaminov skupaj pa kar 39-krat več kot zrele redkvice. Beljakovine: V sojinih kalčkih je tudi 28 odstotkov beljakovin, medtem ko jih je v mesu 'le' 13 odstotkov in v jajcih 11 odstotkov.
  • Minerali: Kalčki kapusnic imajo približno desetkrat več kalcija kot krompir. Težko sprejemljive oblike mineralov med kaljenjem preidejo v lažje sprejemljive za telo.
  • Ko kalček požene prve korenine, te srkajo rudninske snovi iz vode. Torej je količina rudninskih snovi odvisna tudi od kakovosti vode, s katero jih spirajo pri kaljenju.
  • Druge zdravilne snovi: Raziskave so pokazale, da vsebujejo kalčki tudi mnoge zdravilne snovi.
  • Kalčki lucerne, detelje, brokolija in soje vsebujejo kanavanin, ki povečuje odpornost proti nekaterim oblikam raka, ter estrogene, ki spodbujajo rast in gostoto kosti ter zavirajo osteoporozo.
  • Kalčki brokolija vsebujejo tudi glukosinolate in isotiocianate, ki spodbujajo produkcijo različnih encimov v organizmu. Kalčki lucerne pa so vir saponinov, ki odstranjujejo škodljivi holesterol in nasičene maščobe ter spodbujajo imunski system organizma.

Če spadate med tiste, ki se jih prime vsak prehlad ali viroza, na svoj jedilnik takoj uvrstite večje količine različnih vrst kalčkov.

Prebavljivost

Prebavljivost semen se povečuje s kaljenjem. To še posebej velja za stročnice. Snovi, ki povzročajo napenjanje, se med kaljenjem razgradijo. Redno uživanje kalčkov korenito izboljša prebavo, izboljša odpornost imunskega sistema in splošno zdravje. Če je imunski sistem dovolj močan, ste veliko manj dovzetni za bolezni.

Redno uživanje kalčkov korenito izboljša prebavo, izboljša odpornost imunskega sistema in splošno zdravje. Če je imunski sistem dovolj močan, ste veliko manj dovzetni za bolezni. Če spadate med tiste, ki se jih prime vsak prehlad ali viroza, na svoj jedilnik takoj uvrstite večje količine različnih vrst kalčkov.

Kakovostno olje žitnih kalčkov

  • Olje žitnih kalčkov vsebuje uravnoteženo sestavo antioksidantnih vitaminov E in esencialnih maščobnih kislin. Poleg tega pa še zdravilne maščobne kisline omega 3 in omega 6.

Pozimi, ko so vrtnine in zelenjava v trgovinah drage in bolj nasičene s pesticidi, so kalčki poceni nadomestilo z vsemi bioaktivnimi snovmi.

Vrste kalčkov

  • Kalčke lahko kupite v bolje založenih trgovinah ali pa jih gojite doma.
  • Gojite lahko stročnice: zeleno sojo (fižol mungo), rdečo sojo (fižol azuki), lečo, čičerko in navadno vrtno sojo.
  • Kalčki stročnic vsebujejo zelo veliko vitaminov B-kompleksa, folne kisline in vitamina E.
  • Med manjša semena, iz katerih se razvijejo nežnejši kalčki oz. poganjki, pa sodijo lucerna (alfa-alfa), vse vrste kapusnic, gorčica, kreša, redkev, celo repa, čebula, sončnica in bučno seme.
  • Bogati so z vitamini, predvsem B1 in C, pa tudi z železom. Pospešujejo prebavo in odvajajo vodo. Imajo oster okus.
  • Mnoge vrste žitaric so prav tako primerne za kaljenje, posebej pšenica, ječmen in rž. Redkeje gojijo kalčke ajde, lanu, triplata in sezama.
  • Vsebujejo zelo veliko pomembnih vitaminov B-kompleksa. So lahko prebavljivi, sladkastega okusa, ki spominja na orehova jedrca.

Kako poteka kaljenje?

Kaljenje lahko poteka v skodelah, v kozarcih za vlaganje ali v kalilniku. Semena dobro sperite in jih položite v kozarček ter jih prelijte z nekaj centimetri prevrete in ohlajene vode. Čez noč pustite v toplem, temnem prostoru. Naslednji dan semena sperite pod tekočo vodo. Dobro jih osušite. Nato jih postavite v temo. Dvakrat na dan semena dobro splaknite in osušite. Vzklila bodo v treh dneh.

Ko vzklijejo, jih postavite za nekaj ur na sončno okensko polico, da vsrkajo sončno svetlobo.

Kalčki so biološko polnovredna hrana in odlično dopolnjujejo presne in močnate jedi. Njihovo življenjsko moč pa najbolj izkoristite, če jih uživate surove. Sicer pa je uporaba kalčkov vsestranska. Za namaze, solate, juhe, dušene jedi, omlete, sladice . . Domišljija in okus ne poznata meja.

Jasna Zagrajšek

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek