Odpadki hrane so iz mode: TAKO je treba ravnati z odpadno hrano

Nakup hrane v času inflacije je lahko velik problem. Rešitev je v preprostih, a okusnih in hranljivih receptih. (foto: Profimedia) Profimedia
16. 11. 2022

Kljub temu, da je inflacija vedno večja in nas vsak obisk trgovine močno in vedno bolj udari po žepu, ugostavljamo, da hrana prepogosto konča v smeteh. Po zadnjih podatkih Statističnega urada je povprečni prebivalec Slovenije leta 2020 zavrgel povprečno 68 kg hrane, kar je kilogram več kot v letu 2019. To pomeni, da so gospodinjstva v kar 52% vseh primerov odgovorna za vso odpadno hrano. Nič kaj drugače ne gre pričakovati za naslednja leta.

Zato smo zbrali najboljše navade za odgovorno ravnanje s hrano in zmanjšanje odpadkov hrane. No, pričnimo zdaj s prav preprostimi načini in prvimi koraki, ki jih je dobro še danes uvesti med svojo vsakodnevno rutino, kuhati zdravo in okusno in hkrati plačevali manj.

Vedno z listkom v trgovino, tudi, ko kupujete sadje in zelenjavo

Bodimo iskreni. To je eden najpogostejših receptov, na katerega kaj hitro pozabimo, ko zagledamo mamljive dobrote, ki jih pravzaprav ne potrebujemo. Naredite si tedenski jedilnik, ki naj vsebuje sestavine, ki jih imate v hladilniku in jih je treba kmalu porabiti. Pri tem glejte seveda tudi na to, da bodo obroki okusni, zdravi, uravnoteženi. Naj vključujejo veliko sadja in zelenjave. Vemo. To je pogosto misija nemogoče. Zato je tu nekaj preprostih receptov, ki vam bodo pri tem zagotovo pomagali. 

Cenejša hrana je lahko tudi visoko kakovostna

Zveza potrošnikov Slovenije pogosto izvaja različne primerjalne teste različnih izdelkov, vse od nizko do visoko - cenovnih. Glavni namen teh raziskav je ugotoviti, kateri izdelek je najboljši glede kakovosti in kako na to vpliva cena. S številnimi testi, ki jih opravijo na posameznem izdelku, pogosto prihajajo do ugotovitve, da so tudi najcenejši izdelki najbolj kakovostni. Takšni izdelki so, presenetljivo, pogosto tudi izdelki trgovskih blagovnih znamk. 

Ne kupujte, ko ste lačni

Nikoli, ampak res nikoli ne nakupujte hrane, ko vas premaguje lakota. Takrat boste namreč kupili več hrane kot bi jo sicer, ker se v takem stanju odločate manj preudarno. Poleg tega se boste najverjetneje odločili za manj zdrave prigrizke, kot je npr. čips in pozabili na sadje in zelenjavo. 

V svoj jedilnik vključite tudi preveč zrelo sadje in zelenjavo

Čeprav morda prezrelo sadje in zelenjava morda nista idealna, to ne pomeni, da sta neuporabna v kuhinji. Namesto da prispevate k tonam živilskih odpadkov, bodite ustvarjalni. Nekaj namigov uporabe prezrelega sadja in zelenjave: 

  • Slastne bučne palačinke
  • Hranljiva zeljna juha, ki vas v zimskih mesecih prijetno ogreje. Na ta preprost, a hkrati okusen način boste pokurili tudi odvečne kalorije. Porabite lahko: preveč zrelo zelje, čebulo, paprike, korenček, paradižnik, zeleno, gobe in tudi česen.
  • Preveč zreli brstični ohrovt lahko poskusite po tem receptu. Prepričani smo, da bo navdušil tudi vas.
  • Le kdo se lahko upre mamljivim alpskim palačinkam? Najboljše pri vsem tem je, da jih lahko naredite tudi takrat, ko se vam zdi, da nimate doma nobenih sestavin.
  • Preveč zrela jabolka lahko uporabite za pripravo pite, štrudlja, jabolčne čežane ali pečenih jabolk

Zdaj, ko veste, kako se doma uspešno boriti proti inflaciji in ob tem uživati v odličnih jedeh, ste pripravljeni na vaš naslednji nakup. Le katerih od teh dobrot se boste lotili najprej? Ali pa boste spekli ali skuhali kaj čisto po svojem receptu?