Si želite pridobiti na mišični masi? Obvezno potrebujete TA hranila!

Si želite pridobiti na mišični masi? Obvezno potrebujete TA hranila! (foto: Profimedia) Profimedia
26. 5. 2022

Če si želite pridobiti na mišični masi je poleg ustrezne vadbe potrebna tudi ustrezna prehrana. Preverite, katera so tista hranila, ki jih za to nujno potrebujete.

Beljakovine

Ste že kdaj slišali, da so beljakovine gradniki mišic? Večina športnikov se že zaveda, kako zelo pomembno je, da poskrbite za zadosten vnos beljakovin. Še posebej pomembno je, da beljakovine zaužijete po treningu in tako pripomorete k regeneraciji ter grajenju mišic.
Največ beljakovin najdete v pustih mesninah, jajcih ter stročnicah.

Glutamin

Gre za aminokislino, ki pomaga obnoviti mišično tkivo, obenem pa pripomore tudi k zdravi prebavi in močnejšemu imunskemu sistemu. Še posebej pomembno je, da poskrbite za zadosten vnos glutamina po bolj intenzivnih vadbah.
Glutamin se skriva v ribah, piščancu, mlečninah, jajcih, špinači in brstičnemu ohrovtu.

Kalcij

Kalcij ne pripomore samo k močnim kostem, temveč omogoča tudi pravilno krčenje mišic. Zaradi kalcija bo vaša vadba bolj učinkovita, pri sami vadbi pa bo manjša možnost za nastanek poškodb.
Kalcij se nahaja v mlečninah, tofuju ter špinači.

Železo

Železo igra veliko vlogo pri prenosu kisika po telesu - med drugim skrbi tudi, da zadostna količina kisika pride do vaših mišic. V kolikor vam primanjkuje železa, se lahko upočasni tudi rast mišic.
Veliko železa najdete v stročnicah, jetrih, zelenolistni zelenjavi in ribah.

Preverite znake, da vam primanjkuje železa >

Magnezij

Ali veste, da pomanjkovanje magnezija lahko privede do utrujenosti, šibkosti mišic ter mišičnih krčev? Magnezij je eden od ključnih elementov, ki omogoča sproščanje in regeneracijo mišic.
Magnezij je prisoten v stročnicah, zelenolistni zelenjavi ter nekaterih oreščkih.

Kalij

Kalij igra zelo pomembno vlogo pri prenosu hranil v mišične celice. Če torej poskrbite za vnos vseh hranil, je pomembno, da poskrbite tudi za zadosten vnos kalija - slednji bo poskrbel, da vsa ostala hranila uspešno pridejo do vaših mišic.
Kalij se nahaja v bananah, avokadu, brokoliju ter lososu.

Ogljikovi hidrati

Velikokrat slišimo, da so ogljikovi hidrati vzrok odvečne maščobe na telesu in da zavirajo rast mišic. V resnici pa temu ni tako; ravno ogljikovi hidrati pripomorejo k rasti ter regeneraciji mišic.
Odličen vir ogljikovih hidratov so polnozrnati izdelki, sadje ter zelenjava.

Vitamin B12

Omenjeni vitamin igra veliko vlogo pri presnovi beljakovin in tako posredno pripomore tudi k grajenju mišic. Ker se vitamin nahaja pretežno v živilih živalskega izvora je pomembno da, v kolikor teh živil ne uživate, poskrbite za ustrezen vnos s pomočjo dodatkov.
Največ vitamina B12 je v perutnini, ribah in mlečninah.

Preverite, kateri so znaki, da vam primanjkuje vitamina B12 >

Beta-alanin

Še ena aminokislina, ki lahko pripomore k rasti mišic. Beta-alanin preprečuje mišične krče in izboljšuje samo moč mišic, zato je še posebej pomemben pri bolj intenzivnih treningih.
Beta-alanin najdete v govedini, tuni, špargljih in algah.