Slive

6. 8. 2011
Deli
Slive, preprosto slastne

Med seboj se razlikujejo po obliki, barvi in okusu, imajo pa eno skupno lastnost: vse so prvovrsten vir energije z visoko vsebnostjo vitaminov in mineralov.

V modrih sadežih najdemo skoraj vse vitamine skupine B (krepijo živčni sistem in povečujejo učinkovitost), kalij (uravnava krvni tlak), kalcij (gradnik zob in kosti), magnezij (krepi mišice in živce) in železo (pomembna sestavina krvi). Poleg tega slive vsebujejo veliko vlaknin, ki pospešujejo prebavo.


Kljub njihovemu ugodnemu vplivu na zdravje pa preveč sliv naenkrat deluje rahlo odvajalno, zato so dobrodošle tudi pri shujševalnih dietah. Hitra dieta s slivami v kratkem času pričara bolj plosk trebuh. In še ena lepotna skrivnost tiči v tem sadju: zaradi visoke vsebnosti antioksidantov zavirajo staranje kože in delujejo pomlajevalno na naše telo.

Shranjevanje

Če svežih sliv ne boste takoj pojedli ali jih kako drugače porabili, jih shranite v hladilniku, kjer se obdržijo 3 do 4 dni. Če želite v slivovih dobrotah uživati vse leto, jih čim prej zamrznite, iz njih skuhajte marmelado ali pa jih posušite.

Češpljev kolač

Po babičinem tradicionalnem receptu

Sestavine za kvašeno testo:

  • 200 ml mleka
  • 50 g masla
  • 375 g moke
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 50 g sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 ščepec soli

Za oblogo:

  • 1,5 kg češpelj
  • trstni sladkor

Priprava:
1. Mleko segrejte, dodajte maslo in ga v mleku raztopite. Moko presejte in jo zmešajte s kvasom. Dodajte mleko z maslom, sladkor, vaniljev sladkor, jajce in sol ter vse skupaj zgnetite v gladko testo. Testo postavite na toplo za približno pol ure, da vzhaja.
2. Med tem pripravite češplje in jih operite. Na eni strani jih zarežite in jim odstranite koščice. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180).
3. Velik pekač obložite s papirjem za peko. Testo zvrnite na pekač in ga razvaljajte. Po testu razporedite slive z razprto stranjo navzgor in jih posujte z malo sladkorja. Kolač pustite vzhajati približno 15 minut in ga nato v pečici pecite približno 25 minut.

Češpljevi cmoki

Sestavine za 4 osebe:
Za testo:

  • 1 kg krompirja
  • 40 g masla
  • 2 jajci
  • 20–25 g moke
  • sol

Za nadev:

  • 1 kg češpelj
  • sladkor v kockah

Za zabelo:

  • 50 g masla
  • 30 g drobtin
  • sladkor


Priprava:

1. Krompir operite in skuhajte do mehkega. Med tem pripravite češplje. Vsako zarežite, ji odstranite koščico in namesto koščice v češpljo potisnite kocko sladkorja.

2. Krompirju odlijte vodo, še vročega olupite in pretlačite s stiskalnico za krompir. Dodajte mu moko, jajci, maslo in sol ter vse skupaj zgnetite v gladko testo. Testo razvaljajte precej na tanko in ga zrežite na kvadratne krpice (približno 5 x 5 cm).

3. V vsako krpico zavijte po eno češpljo s sladkorjem in oblikujte cmok. Cmoke kuhajte v vreli osoljeni vodi približno 20 minut. S penovko jih poberite iz vode in preložite na krožnike. Zabelite jih z drobtinami, prepraženimi na maslu, in posujte s sladkorjem. Po želji jih posujte še s cimetom.

Slivova marmelada

Sestavine za približno 6 kozarcev:

  • 5 kg češpelj ali sliv
  • 150 g sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • 1 zravnana žlička zmletih klinčkov


Priprava:
1.
Češplje oziroma slive operite, jih razpolovite in jim odstranite koščice. Stresite jih v pekač za narastke ter posujte s sladkorjem, cimetom in klinčki.

2. Pečico segrejte na 140 stopinj (ventilatorsko na 120). Sadje postavite v pečico in ga kuhajte 5–6 ur. Vmes ga nekajkrat premešajte. Vrata pečice priprite in počakajte, da masa postane kašasta. Nato jo prelijte v pripravljene kozarce.

Iz Lise

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"