Sveži sokovi, ki vas naredijo vitke

23. 6. 2013

Sveži sokovi so super koncentrirani napitki sadnih in zelenjavnih učinkovin, ki vsebujejo 'lovilce' prostih radikalov. 'Lovilci' so v karotenu, prebavnih encimih in alkalnem klorofilu.

Več sadja in zelenjave, ki vsebujeta antioksidante, boste dali v svoj sokovnik, manj možnosti boste imeli za nastanek kroničnih bolezni. Izboljšala se bosta vaš imunski sistem in zgradba kosti, postali boste vitkejši.

Pri mešanju sadja se ne ustavite samo pri preverjenih kombinacijah, kot je sadje in korenček. V sokovnik lahko daste, kar vam srce poželi, in zraven malce eksperimentirate.

Upoštevajte pravilo 3 : 1

Strokovnjaki za mešanje sokov priporočajo, da mešate dve do tri vrste zelenjave z eno vrsto sadja, da sok ne bo preveč sladek.

Glejte zeleno

Čeprav avokado v osnovi štejemo k zelenjavi, je zelo nenavadno, da vsebuje veliko maščobnih kislin in vitamina E, ki je dober za zdravje srca.

Nekatere raziskave so celo pokazale, da zavirajo izločanje insulina prek sladkorja, imenovanega manoheptulose, kar pomeni, da so zelo dobri za zadovoljevanje lakote.

Kombinirajte meso enega avokada s peščico peteršilja, tremi do štirimi beluši, dvema velikima pomarančama in kančkom limoninega soka za čiščenje kože.

Pijte svojo solato

Čeprav kumara slovi po tem, da vsebuje veliko vode, vsebuje tudi pomembne minerale, kot sta kalcij in cink, medtem ko solatni listi – še posebej kreša, endivija in špinača – dobavljajo folno kislino, ki pomaga zmanjšati tveganje za pojav srčnih bolezni.

Zaradi antioksidantov in vlaknin se zmanjšuje tveganje za nekatere vrste raka, predvsem raka na debelem črevesju.

Poskusite s sokom polovice kumare, 100 g špinače in solate ter dveh velikih zrelih hrušk. Za piko na i pa dodajte redkev.

Izberite najljubšo

Zelenjavna družina brokolija, zelja, cvetače, ohrovta in brstičnega ohrovta je ljubljenec strokovnjakov za prehrano in dietetikov po vsem svetu.

S številnimi raziskavami prebivalstva so študije pokazale, da delujejo antibakterijsko, se bojujejo proti nastanku raka in krepijo imunski sistem.

Iz zelja nastanejo presenetljivo okusni sokovi, pod pogojem, da jih mešamo z ustreznim sadjem in zelen­javo. Poskusite zmešati sok iz polovice majhnega rdečega zelja, polovice koromača, dveh jabolk, zelene in nekaj kapljic pomarančnega soka.

Izberite svojega matadorja

Zgledujte se po klasični španski juhi gazpacho in po soku iz 100 g paradižnika, polovice kumare, polovice rdeče paprike, zelene, šalotke in nekaj svežega koriandra. Dodajte malce svežega čilija in limetinega soka.

Preprosto rdeče

Rdeča pesa od vse zelenjave vsebuje največ sladkorja in poskrbi za sladkost, če jo kombiniramo s citrusi in z ingverjem. Je odličen vir folne kisline, železa in topnih vlaknin.

Naredite sok iz dveh rdečih pes, polovice sveže ingverjeve korenine, majhnega sladkega krompirja, korenčka in velike pomaranče.

Delajte dnevno

Pijačo iz svežega soka je najboljše piti za zajtrk, saj očisti vaš sistem. Dopoldne nimate časa? Sadje in zelenjavo umijte in pripravite zvečer ter ju shranite v nepredušni posodi v hladilniku. Če sta sadje in zelenjava organska, potem ga nikar ne lupite.

Poseben nasvet

V sokove dodajte žličko beljakovin, kosmičev, mandljev ali indijskih oreščkov, lahko pa dodate tudi pšenično travo, spirulino (alge v tabletah) ali ječmenovo travo, ki prispeva k spodbujanju prebave in čiščenju vaših jeter in ledvic.