Zajtrk, ki utruja telo: To nikoli ne bi smel biti vaš jutranji obrok

Zajtrk, ki utruja telo: To nikoli ne bi smel biti vaš jutranji obrok (foto: Profimedia) Profimedia
10. 1. 2023

Kaj pa vi zajtrkujete? Če želite jesti zdravo in kakovostno, tega nikar ne jejte za zajtrk.

Saj veste, kako pravijo, prva dejanja in prvi občutki so tisti najpomembnejši: Prvi vtisi, prve ljubezni, prva potovanja - in ko gre za hrano, to pravilo ni izjema. Zato je zajtrk najpomembnejši prvi obrok dneva. Če ne verjamete nam, vprašajte Karla Lagerfelda, ki je nekoč izjavil: "Ko vstanem, najprej zajtrkujem."

To je spodbuda za razpoloženje, spodbuda za presnovo, lahko vam polepša ali pokvari dan. Ne glede na to, ali obožujete zajtrk v postelji, na poti v službo ali v restavraciji, nesporno je, da se med pogostimi živili, ki jih običajno obožujemo za zajtrk, znajdejo tudi tisti, ki prinašajo več škode kot koristi in jih je treba črtati s seznama jutranjih obrokov. 

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali bi kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja. 

Upoštevanje pravila "vse v zmernih količinah" je najboljša pot do zdravega življenjskega sloga, zato se seveda ne smete obremenjevati, če občasno pojeste katero od spodaj naštetih jedi. Strokovnjaki pa priporočajo, da z nobenim od naštetih živil ne pretiravate in da jih ne uživate vsak dan za zajtrk.

Preverite, česa od danes dalje ne boste več zajtrkovali!
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poosh (@poosh)

1. Slanina

Vsebuje visok odstotek nasičenih maščob in holesterola ter je pogosto močno predelana z nitrati, kar lahko povzroči glavobole. Poleg tega pa je ta možnost zajtrka lahko zelo kalorična. Slanina je običajno ocvrta v rastlinskih oljih, ki pri segrevanju žarijo. Izogibajte se tudi ocvrtemu kruhu, saj je kaloričen in nima skoraj nobene hranilne vrednosti.

2. Kruh iz pšenične moke

Bel opečeni kruh vsebuje veliko manj vlaknin kot polnozrnati kruh, zato obstaja velika verjetnost, da vas bo po takšnem zajtrku kmalu zagrabila lakota. Prehrana, bogata z vlakninami, pomaga ohranjati celovitost črevesja in lahko pomaga tudi pri zmanjševanju slabega holesterola. Vendar pa pri izbiri rjavega kruha preberite etiketo, saj v nasprotju s prepričanjem rjavi kruh ne pomeni, da je 100-odstotno polnozrnat.

Prepričajte se, da je na etiketi napisano, da je kruh polnozrnat ali z okusom polnovredne moke, in ne "obogaten", sicer bo imel enako vsebnost hranilnih snovi kot navadni, beli kruh. Prav tako poiščite rjavi kruh, ki ima najmanjše število sestavin, da zagotovite največjo hranilno vrednost in čim manj aditivov.

3. Žitne ploščice

Povprečna žitna ploščica je polna sladkorja in običajno vsebuje malo beljakovin, zato čeprav morda mislite, da z izbiro žitne ploščice namesto čokoladne izberete bolj zdravo možnost, to v resnici ni res. Vsekakor ne spadajo med hranljive zajtrke. Nekaj sladkorja v ploščici je lahko naravno pridobljenega iz sadja, vendar ima večina žitnih ploščic dodan sladkor. Preveč sladkorja lahko zviša raven sladkorja v krvi, inzulina in vnetja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poosh (@poosh)

4. Sladkani kosmiči

Z zdravim zajtrkom lahko vzdržujete raven sladkorja v krvi, zmanjšate poznejše prigrizke in nahranite svoje telo, da bo lažje delovalo preostanek dneva. Če pa izberete posebej sladka žita, lahko to poveča raven glukoze v krvi, kar lahko povzroči kratek naval energije, ki pa bo trajal le kratek čas, zaradi česar se boste pozneje počutili bolj počasne.

Prav tako je pomembno upoštevati velikost porcij žit, zlasti sladkih. Razmislite, ali je velikost porcije, predlagana na škatli, enaka porciji, ki jo zaužijete, saj si zlahka nalijete več, kot je predlagano, zaradi česar zaužijete več kalorij in ogljikovih hidratov, kot je potrebno. 

5. Koncentriran pomarančni sok

Bolj ko je živilo predelano, večja je možnost izgube hranilnih snovi. Koncentriran pomarančni sok je odličen primer. Koncentrat soka vsebuje manj kot sveži sok, predvsem zaradi tehnik izhlapevanja in filtriranja. Koncentrirani pomarančni sok ima tudi naravno visoko vsebnost fruktoze, ki lahko povzroči dvig ravni sladkorja v krvi. Namesto da pijete zgoščeni pomarančni sok, raje pojejte celo pomarančo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Produce is Beautiful Project (@produceisbeautiful)

6. Smuti iz sadja

Samo smuti za zajtrk je lahko poln sladkorja. Če sadje zmiksate, se naravni sladkorji sprostijo iz celičnih sten sadja in postanejo "prosti sladkorji". Prosti sladkorji so lahko škodljivi za zobe, raven energije in ohranjanje zdrave telesne teže. Tudi če sadnemu smutiju dodate ohrovt in špinačo, to ne bo izničilo sladkorja, zato poskusite zmanjšati količino sadja in vključiti več zelenja.

Ta zajtrk tudi ne vsebuje veliko beljakovin, zato se verjetno ne boste dolgo počutili siti. Če si boste vseeno privoščili smuti, vam svetujemo, da mu dodate merico rastlinskih beljakovin v prahu, ki so lahko prebavljive in vam bodo pomagale, da se boste dlje časa počutili siti.

Fotografije: Instagram/@poosh
Članek je bil predhodno objavljen na Elle.si

Preberite še: Golo dieta: kaj se skriva za hollywoodskim trendom?

Priporočamo tudi: Ocena 5 popularnih diet: Ali dejansko delujejo? TU so – od najslabše do najboljše (po mnenju nutricionistke)