KDAJ IMATE ZAJTRK? Znanstveniki so ugotovili, kaj se zgodi, če jeste med 7. in 9. uro zjutraj

12. 5. 2024
Deli
Tveganje za srčni infarkt se pri ljudeh, ki prvi obrok zaužijejo po 10. uri, poveča do 28 odstotkov. (foto: Instagram @twin_coast (Posnetek zaslona))
Instagram @twin_coast (Posnetek zaslona)

Ali veste, da najboljši čas za zajtrk ščiti vaše srce? Čas, ko zajtrkujemo in kosimo, lahko poveča tveganje za bolezni srca, tudi srčni infarkt. 

Do teh ugotovitev so prišli znanstveniki, ki so opravili raziskavo, v kateri je sodelovalo kar 100.000 ljudi.

Kdaj je torej najboljši čas za uživanje posameznih obrokov?

Preverjamo rezultate znanstvenih raziskav.

Bolezni srca in ožilja imajo najvišjo stopnjo umrljivosti na svetu. Eden glavnih vzrokov smrti je neustrezna prehrana. Žal hiter način življenja, pa tudi izpuščanje določenih obrokov, tudi nočno prenajedanje, ki pogosto povzroči izpuščanje zajtrka, vodi v nepravilno prehranjevalno vedenje.

Preberite še:

Pomembno je vedeti, da je dnevni ciklus obrokov povezan z delovanjem določenih organov – jeter, ledvic, trebušne slinavke, pa tudi srca in uravnavanja krvnega tlaka.

Zaradi težav, povezanih z nepravilnostjo prehranjevalnega cikla, se je pojavilo novo področje znanosti, kronoprehranjevanje, katerega glavni cilj je ugotoviti razmerje med dnevnim ritmom prehranjevanja in zdravjem.

Znanstveniki opozarjajo, da je zajtrk najpomembnejši obrok za srce

Podatki iz različnih študij kažejo na povezavo med zajtrkom in kardiometaboličnim zdravjem. Preskakovanje poveča tveganje za bolezni srca in ožilja, prekomerno telesno težo, debelost in sladkorno bolezen.

Spremembe v cirkadianem ciklu povzročijo, da začnemo zvečer jesti prigrizke, kar lahko prispeva k arterijski togosti, dislipidemiji, metaboličnemu sindromu in debelosti.

Več študij se osredotoča na čas zaužitja prvega obroka, ki je lahko ključen pri določanju tveganja za srčno-žilne bolezni. Enako velja za kosilo in večerjo.

Najboljši čas za prvi obrok v dnevu

Leta 2009 se je začela raziskava NutriNet-Santé, v kateri je sodelovalo 103.000 ljudi. Povprečna starost udeležencev je bila 42 let. Glavni cilj raziskave je bil povezati čas prvega in zadnjega obroka v dnevu, število obrokov in postenje čez noč s srčno-žilnimi boleznimi.

Ugotovljeno je bilo, da je vsaka ura zamude pri zajtrku povezana s povečanim tveganjem za težave s srcem. Po drugi strani pa je daljši nočni post zmanjšal to težnjo za do 7 odstotkov.

Izkazalo se je, da je čas zadnjega obroka še posebej pomemben za ženske.

Pozneje kot je zaužita večerja, večje je tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni. Po raziskavah je prvi dnevni obrok najbolje zaužiti med 7.00 in 9.00 uro zjutraj.

Tveganje za srčni infarkt se pri ljudeh, ki prvi obrok zaužijejo po 10. uri, poveča do 28 odstotkov. Spremembe v prehranskem ciklusu so povezane s poznejšim uživanjem kosila in nato večerje, kar pomembno vpliva na delovanje celotnega organizma.

Študija je poudarila, da je preskakovanje zajtrka povezano s povišanim krvnim tlakom, visokimi ravnmi glukoze in inzulina ter nižjimi ravnmi lipoproteinov HDL.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk