Ta zajtrk so v šestdesetih jedli vsi, danes pa si ga pripravijo le redki: ga imate radi?

21. 5. 2024
Ta zajtrk so v šestdesetih jedli vsi, danes pa si ga pripravijo le redki: ga imate radi? (foto: Profimedia)
Profimedia

Preprosta jed, ki mnoge spominja na otroštvo.

Prvi spomini večine ljudi so povezani z vonji in okusi. Skoraj vsi z nostalgijo pripovedujemo o otroštvu, še posebej o jedeh, ki smo jih radi jedli. Če pomislimo na obroke v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja, so jih običajno sestavljale preproste, kmečke jedi, a v spominu mnogih so slednje veliko okusnejše, kakor specialitete v najbolj vrhunskih restavracijah.

Ne spreglejte:

Jajce s kruhom

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo pomanjkanje očitno v praktično vsaki družini, vendar so gospodinje bile prave umetnice: z malo živili so znale pripraviti pripraviti najokusnejši obrok. Najpogostejši zajtrk je bil eno jajce in kos kruha, namazanega z mastjo in posutega s sladko papriko.

V Maxiju stregli vodo iz pipe še po zaznanih težavah? “Nečak je hudo zbolel”

Takrat ni bilo prostora za razsipavanje, zato se skoraj nikoli ni pripravljalo več kot eno jajce. Štiri jajca in štirje kosi kruha z mastjo so bili običajen zajtrk za povprečno štiričlansko družino.

Danes vemo, da si le redki pripravijo samo eno jajce, tudi kruh z mastjo danes ni več pogosto na jedilniku.

Ste tudi vi v otroštvu jedli tak zajtrk?

Vir: stil.kurir.rs