Ta 3 živila uničujejo vaše telo: Nemudoma jih črtajte s svojega jutranjega jedilnika

26. 12. 2024
Deli
Je vsakodnevno uživanje jajc za zajtrk dobra izbira hrane ali ne? (foto: Profimedia)
Profimedia

Strokovnjaki svetujejo, da smo pozorni pri izbiri zajtrka, saj lahko nekatere običajne možnosti povečajo tveganje za resne bolezni, vključno z rakom.

Ne spreglejte:

Znane so tri vrste zajtrkov, ki se pogosto znajdejo na jedilniku, a se jim je bolje izogniti:

Predelano meso

Slanina in klobase so pogosto na mizi za zajtrk, vendar vsebujejo konzervanse, kot so nitrati in nitriti, ki lahko med kuhanjem tvorijo rakotvorne spojine. Zdrava alternativa so rastlinski proteini, na primer tofu ali fižol.

Predelano meso, suhe salame, slanina.
Profimedia

Sladka žita in kosmiči

Čeprav so priročna in okusna, ta žita pogosto vsebujejo velike količine sladkorja in dodatkov, kar lahko poveča tveganje za debelost in raka. Boljša izbira so polnozrnata žita s sadjem, oreščki in semeni.

žitni kosmiči
Profimedia

Ocvrta hrana

Ocvrt krompirček in podobna hrana vsebujejo akrilamid, kemikalijo, ki nastane pri cvrtju pri visokih temperaturah in lahko poveča tveganje za raka. Zdrava alternativa je peka ali priprava hrane v cvrtniku na vroč zrak, skupaj s svežim sadjem ali zelenjavo.

Ta 3 živila uničujejo vaše telo: Nemudoma jih črtajte s svojega jutranjega jedilnika
profimedia

Z uvedbo teh sprememb v prehrani lahko prispevamo k boljšemu zdravju in zmanjšamo tveganje za bolezni.

To močno začimbo morate obvezno dodati svoji prehrani: znižuje krvni tlak, holesterol in sladkor

Novo na Metroplay:  Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec