Dietetičarka: "Ta priljubljena živila za zajtrk v resnici povečajo telesno težo in zvišajo krvni sladkor"

22. 3. 2024
Deli
Zajtrk je pomemben obrok ob začetku dneva, saj daje temelje za dobro počutje in dovolj energije za uspešen zagon in potek dneva. (foto: profimedia)
profimedia

Zajtrk je pomemben obrok ob začetku dneva, saj daje temelje za dobro počutje in dovolj energije za uspešen zagon in potek dneva.   

Pri zajtrku je pomembno tudi to kar si izberemo za obrok, saj vsa živila ne obetajo enakih koristi. V marsikateri reklami lahko kot dobro izbiro za zajtrk opazimo različna živila, ki pa v resnici niso najbolj zdrava izbira, ki si jo lahko privoščite za zajtrk.

Tako meni dietetičarka, Krutika Nanavati, ki razkriva nekaj priljubljenih živil za zajtrk, ki namesto bogate hranilne vrednosti in nasitnosti, prispevajo k dvigu krvnega sladkorja in kopičenju kilogramov.

Ne spreglejte:

Katera so živila, ki za zajtrk niso najboljša izbira?

Kosmiči  

Kosmiči so tako rekoč sinonim za zajtrk, toda vsi kosmiči ne spadajo pod zdravo izbiro. Zdravi so predvsem polnozrnati ovseni kosmiči, ki imajo visoko vsebnost beljakovin in stabilizirajo krvni sladkor.

Po drugi strani pa kosmiči iz predelanih žit delujejo ravno nasprotno in zvišujejo krvni sladkor ter zaradi visoke vsebnosti sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov lahko pripomorejo tudi k povečanju telesne teže, pojasnjuje dietetičarka.   

Sadni jogurt

Med izbire, ki jih Nanavatijeva za zajtrk odsvetuje je tudi sadni jogurt, ki je sicer precej priljubljena izbira mnogih ljudi. Sadni jogurti so hranilno osiromašeni in vsebujejo veliko sladkorjev in umetnih sladil, kar povzroči hiter dvig krvnega sladkorja, pogosto vodi tudi v odvečne kilograme.

Če ne morete brez jogurta, je najboljša izbira grški jogurt, ki nima dodatkov arom, vsebuje pa malo sladkorja in veliko beljakovin. Lahko mu dodate tudi nekaj oreščkov po svoji izbiri, kar bo zagotovilo dodatno mero zdravih maščob in vlaknin.  

Beli kruh

Tudi beli kruh je pogosta osnova ali dodatek k zajtrku, ki marsikomu predstavlja ustaljeno navado. Dietetičarka glede belega kruha pravi, da ima malo vlaknin in precej malo hranilne vrednosti, ter se hitro prebavi, kar pomeni, da boste po obroku s kruhom hitreje lačni.

Pogosto obrok z belim kruhom privede do nenadnega poskoka in padca glukoze, kar povzroči prenajedanje. Bolj primerna, nasitna in beljakovin polna izbira za zajtrk so na primer jajca, ki jih raje kot ob belem kruhu, če ne morete brez kruha, pojejte ob kakšni bolj zdravi različici, kot je na primer kruh iz kislega testa, pirin ali ržen kruh. 

Vir: mondo.rs

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord