Morda pa je čas, da svojo obvezno jutranjo kavo zamenjamo za veliko bolj zdrav čaj matcha.
Zeleni čaj vrste matcha se izdeluje na Japonskem, v pokrajinah Nishio in Uji, a zaradi svojih zdravilnih lastnosti je to trenutno eden od najbolj iskanih čajev na svetu. Ima specifičen okus in se zelo prileže ob polnozrnatih kolačkih.
Čaj vseh čajev, kot ga imenujejo v deželi vzhajajočega sonca, je v tistih krajih poznan že tisočletja.
- Pospešuje metabolizem in
- pomaga organizmu pri kurjenju maščob, menda kar štirikrat hitreje kot po normalni poti.
- Matcha čaj nima zoprnega učinka in ne pospeši bitje srca, niti ne povišuje krvnega pritiska.
Kako ga izdelujejo?
To je poseben tradicionalni čaj za ceremonije, ki se izdeluje na zelo poseben način. Njegova posebna obdelava se začne že nekaj tednov pred pobiranjem čajnih lističev, ko čajevce prekrijejo s ponjavami in jih zaščitijo pred direktno svetlobo sonca. To upočasni njihovo rast, lističi pa ohranijo veliko klorofila, kar se kaže tudi v živahni zeleni barvi čaja. Obrane lističe obdelajo s paro, posušijo, odstranijo vsa stebelca in nečistoče.
Za 30 g matche kamniti mlin potrebuje kar eno uro dela, tako da ni čudno, da je ta posebno zeleni čaj veliko dražji od navadnega, a seveda ne pozabite – tudi bogatejši in bolj blagodejen.
Skodelica tega zelenega čaja vsebuje kar petkrat več antioksidantov od vseh preostalih živil in kar 100-krat več dragocenega antioksidanta EGCG, ki je najmočnejši v boju proti raku.
Ta zeleni napitek grenkega okusa nas
- sprosti,
- izboljša koncentracijo in spomin,
- zviša raven energije ter zdržljivosti,
- pomaga kuriti kalorije,
- očisti telo,
- uspešno se bori proti holesterolu ...
Skratka pravi zeleni čudež, ki je vreden vsakega evra. Samo ena skodelica čaja matcha vsebuje popolno dozo kalija, vitaminov A in C, kup beljakovin in kalcij.
Čaj matcha morate obvezno vedno piti sveže pripravljenega, saj drugače izgubi vse svoje 'čarobne' lastnosti.
Kako pripraviti čaj matcha:
- Voda mora biti vroča, ampak ne vrela.
- 1–2 grama praha dajte v skodelico.
- Čaj mešajte, dokler se ne naredi pena. Bolj je pena čvrsta, boljši je čaj.
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem